STJEPAN MESIĆ

'Smješta mi podzemlje i ljubitelji NDH!'

06.10.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić tvrdi da 'nije ni osumnjičen ni optužen' u aferi Patria, iako ga finski državni tužitelj spominje kao osobu kojoj je mito dano ili obećano. Mesić je u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' izjavio da mu smještaju 'obavještajno podzemlje, revizionisti i nostalgičari za NDH', i to zato što im smeta njegovo zalaganje za antifašizam i poštivanje Ustava. Možda ga, kaže, žele isključiti i jer kod nekih budućih izbora kao bivši predsjednik može pomoći ili odmoći

'To je konstrukcija: nisam osumnjičen ni optužen, nema me u aferi oko Patrije, kao što ni u Sloveniji nema Danila Turka, koji je bio zapovjednik vojske kada su se kupovali transporteri. Točno se zna kako zakon regulira nabavu opreme i oružja za vojsku, to radi Ministarstvo obrane, dakle Vlada. Ministarstvo raspisuje natječaj i on je bio apsolutno korektan, pogotovo jer smo prije toga imali aferu kamioni, gdje se tražila odgovornost jer se pretpostavljalo da su kupljeni nekvalitetni kamioni za višu cijenu', tvrdi Mesić.

'Kod Patrije je sve bilo transparentno. Na natječaj su se javila tri ponuđača - švicarski, američko-austrijski i Patria. Ministar obrane je sastavio komisiju od vrhunskih stručnjaka koja je na poligonu trebala ispitati karakteristike tih vozila. Švicarci su odustali, a komisija je utvrdila da je Patria u svim segmentima bila bolja. Moja uloga je bila nikakva! Da, dolazio je bivši ambasador Amerike u BiH i Sloveniji, uglavnom su takvi dolazili s ambasadorima, a to je bio slučaj i s Patrijom. Prezentirali su mi vozilo, ali u procesu odlučivanja predsjednik ne igra nikakvu ulogu. Nikome, ni ministru ni povjerenstvu, ništa nisam sugerirao. Čak ne znam ni tko je bio u povjerenstvu, osim što je bio moj savjetnik Vlatko Cvrtila', dodao je Mesić.

Bivši predsjednik tvrdi da se s jednim Patrijinim posrednikom, Walterom Wolfom, 'nikada nije vidio', dok se drugoga, Wolfganga Riedla, ne sjeća. Može se, kaže, provjeriti na Pantovčaku. Uglavnom, tvrdi, osnova za optužbe protiv njega je razgovor u kojemu je spomenut Franjo Gregurić kao osoba koja ga poznaje, dok on kao predsjednik ima utjecaj na jednog generala...

'Što znači da se tu nalazi moje ime? Netko je rekao da je Gregurić dobar sa mnom, ali nikada nismo razgovarali o Patriji! Sada se javljaju oni koji me kritiziraju još od moje prve pojave u politici, u svakim novinama imate nekog za mene zaduženog! Puno je tih afera koje mi se prilijepe, ali nitko kasnije da se ispriča! Mito mi je ponuđeno samo jednom, kao predsjedniku općine Orahovica, pa sam odbio', tvrdi Mesić koji napad na sebe smješta u ideološku zonu.

'Jedan bauk kruži Hrvatskom, bauk revizionizma koji želi pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u zločince, a gubitnike u pobjednike. Taj bauk je opasan! Ne, ne dolazi iz Vlade, ali kruži, osjećamo ga kad čitamo novine! Imamo dovoljno onih koji su nostalgični prema NDH... Smještaju mi jer se zalažem ta tekovine antifašizma i Ustava i zato što kao osoba koja je bila uporna u provođenju svojih stavova na nekim budućim izborima mogu pomoći ili odmoći', smatra bivši predsjednik, koji se veći dio emisije Aleksandra Stankovića pokušavao vratiti u doba Drugog svjetskog rata.

Ovaj ga je zato upitao za spornu kupnju dva stana prije tri godine i novac koji mu je navodno 'posudio prijatelj'.

'Svi u mojoj obitelji radimo, pa gledajte koliki staž imamo! Ja sam uvijek imao veliku plaću, i kao direktor, i kao premijer, i kao predsjednik parlamenta, Jugoslavije i Hrvatske... Nađite mi jednog svjedoka koji je vidio da sam s familijom imao ručak u restoranu!', započeo je pa na koncu ipak kazao da mu je 160 tisuća eura posudio prijatelj Slovenac Božo Dimnik. Nije mu vratio, a po svemu sudeći ni neće.

'Stanje u Hrvatskoj je vrlo teško, a Vlada je učinila taktičku grešku jer je odmah morala utvrditi bilancu i stvarno stanje. Trebali su kazati tko je kriv, predložiti mjere i reći koji će biti efekti. Građani su razumni i to bi prihvatili', smatra bivši predsjednik. Ali, kaže, Vlada je nemoćna i neke stvari su jače nego što se pretpostavilo.

Kad govori o gospodarstvu, Mesić mahom misli na energetiku - pa je podsjetio na pregovore s Putinom oko Družbe Adria i Južnog toka, kao i s katarskim emirom oko LNG terminala na Krku. Sanader mu je, kaže, tada kazao da je to 'isključeno'. Bio je tu i 'Turčin i njegov konzorcij koji je želio graditi dvije milijarde eura vrijednu elektranu na plin na Dunavu', ali na koncu i to je propalo.

'Problem je da se plašimo da će nas netko opljačkati, pa dajmo da se gradi, neće odnijeti iz Hrvatske!', jednostavan je Mesić. Milanović, kaže, može promijeniti put kojim Hrvatska ide, ali ga kao građanina ne zanima premijerovo znanje engleskog, francuskog ili latinskog jezika, nego mjere koje misli poduzeti. Ne zamjera mu ni privatno korištenje državnog zrakoplova ovog vikenda 'jer avion je već bio u pogonu i troškovi su zanemarivi'.
Bivši predsjednik bio je vrlo suzdržan na temu 'lex Perković' i kazao je tek da pitanje Josipa Perkovića rješava sud. 'Vlada se tu nepotrebno umiješala. Za mene su značajnije promjene Ustava, protiv sam da se to radi na brzinu i bez konsenzusa', kazao je.

Svom bivšem suradniku Tomislavu Karamarku zamjera jer je HDZ previše vezao uz radikalnu desnicu, što ni Tuđmanu nije padalo na pamet. Karamarako je, kaže Mesić, 'pekao zanat kod mene - ali ovaj segment nije ispekao'.

'On je bio u Gradskom odboru HDZ-a, kojeg sam ja formirao, a s njim je kontaktirao Joža Manolić koji je smatrao da je dobar organizator. Tako smo ga uzeli. Bio je dobar, vodio je moju izbornu kampanju, ali ne može razumjeti da Narodnooslobodilačka borba nije isto što i pokreti otpora u Europi', ponovno se Mesić vratio u prošlost i nastavio o Titu, željeznoj zavjesi, revizionistima...

'Da, uloga Karamarka i njegove službe u lociranju generala Ante Gotovine bila je značajna. Haško tužiteljstvo je spočitavalo da nismo transparentni u lociranju odbjeglog generala, a da bismo nastavili put prema Europi, morali smo to riješiti. Utvrdili smo da se ne nalazi na teritoriju Hrvatske i to smo ih pokušavali uvjeriti, ali nisu nam vjerovali. Kad je naša služba presrela razgovore između Gotovine i njegove supruge, utvrdila je da se nalazi na španjolskom teritoriju', tvrdi Mesić.