HND PORUČUJE SABORU

'Smijenite Programsko vijeće HTV-a'

07.07.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od Hrvatskoga sabora da razriješi cjelokupno Programsko vijeće HRT-a koje je danas na sjednici Hloverku Novak-Srzić izabralo za obnašateljicu dužnosti direktorice programa HTV-a

HND podsjeća da je to vijeće samo s jednim glasom protiv 19. siječnja ove godine Hloverku Novak-Srzić razriješilo dužnosti glavne urednice informativnog programa HTV-a. Vijeće je tada ustvrdilo da je stanje u informativnom programu HTV-a nezadovoljavajuće i da su u njegovu radu i upravljanju vidljive objektivne i subjektivne teškoće, podsjeća HND.

Dodaje da se tadašnja odluka o razrješenju pozivala na pribavljeno mišljenje novinara i urednika koji su tajno glasajući u velikoj mjeri bili protiv Hloverke Novak-Srzić.'Ovakvom apsurdnom odlukom članovi Programskog vijeća bahato su se narugali hrvatskoj javnosti, izigrali njezin interes i zbog toga ih Hrvatski sabor treba razriješiti', zaključuje HND.

Novinarska udruga imenovanje Hloverke Novak-Srzić smatra 'nastavkom očajničkih pritisaka vladajuće stranke i vlade na uređivačku politiku HRT-a, koja u trenucima kad ima 813.000 potpisa protiv svoje politike želi ucjenama nadzirati javnu televiziju'.

'Hloverka Novak-Srzić je pod velikim utjecajem vladajuće stranke i imenovana je zbog toga da bi kao žena od maksimalnog povjerenja - iako loših organizacijskih sposobnosti i premda nevoljena od podređenih - pokušala stvari držati pod nadzorom', stoji u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke, koji je najavio da će o tom 'novom skandalu' odmah izvijestiti međunarodnu javnost.