SLJEDEĆA VELIKA STVAR

Smart Networks

06.08.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Uz sveprisutni 4G i LTE, još se jedan buzzword ovih dana u telekom krugovima često spominje - Smart Networks. Iako iza njega ne stoji nikakav jedinstven i opipljiv protokol ili standard, njegov su značaj i vrijednost neupitni. O čemu je, dakle, riječ?

Da odgovorimo na to pitanje, moramo se malo vratiti unatrag, u dane početka 'pravog' mobilnog interneta, koji su uslijedili nakon nevinog koketiranja WAP-om u ranim 2000., u dane kad se pojavila takozvana dumb pipe vs. smart pipe dilema. Pojmove dumb pipe i smart pipe vjerojatno je najlakše opisati analogijama. Da su mobilne podatkovne usluge avioni, dump pipe bi bila aviokompanija koja vas za fiksnu naknadu pušta da u avion, koji vas vozi od točke A do točke B, unesete što god da vas volja, dok god je ukupna težina manja od propisane. Pa makar to bila hrana, vaš vlastiti televizor ili fliper. Pri tome je kabina aviona posve prazna i na vama je da si donesete stolicu ili vreću za spavanje. Smart pipe bi, pak, bila aviokompanija poput gotovo svake današnje, koja u avionu prodaje svoju hranu (plaćenu unaprijed ili na licu mjesta, svejedno), nudi različite klase smještaja, zabavni program na LCD ekranima iznad sjedala i tako dalje. U dumb pipe avionu nitko ne garantira da nećete ostati stajati stiješnjeni s obje strane isto tako stojećim ljudima ili da vam netko neće nagaziti na ruku dok spavate u vreći. Ali isto tako nitko ne nameće način na koji ćete vi i drugi korisnici prostor koristiti. U smart pipe avionu, sjedala su jasno označena i možete koristiti prostor samo onako kako to aviokompanija odredi.

Dumb pipe i Smart pipe

Drugim riječima, dump pipe pristup korisnicima po nekoj fiksnoj tarifi (bilo po megabajtu, maksimalnoj potrošnji ili flat rate) nudi 'otvoren', 'glupi' podatkovni kanal prema internetu, a na njima je da ga koriste kako god žele i umiju, dok smart pipe podrazumijeva ograničenja na određene namjene i servise, vlastite operaterove usluge koje konkuriraju onima trećih strana, poticajne tarife i bonuse za određene pakete usluga i slične stvari. Dilema pritom proizlazi iz činjenice da dumb pipe pristup strahovito potiče i povećava podatkovni promet, a time i razvoj mreže, priljev novih korisnika i - može li to operater pratiti - izravni porast prihod od 'prodanih' kilobajta ili megabajta, dok smart pipe pristup ograničava i usmjerava korisnike te operateru pruža kreativnije mogućnosti zarade na novim uslugama i 'lateralnom' razvoju mreže.

Tko vodi?

Zahvaljujući eksploziji popularnosti pametnih telefona, a pogotovo pojedinačnih fenomena poput iPhonea, dumb pipe pristup trenutačno je definitivno u vodstvu, unatoč činjenici da je smart pipe tehnički na tržištu prisutan dulje (još tamo negdje od prvih 3G mreža, 2005. godine). Stavimo li mogućnosti zarade i potencijalne prihode na stranu, trenutačan je stav operatera uglavnom da je dumb pipe model neodrživ, imajući trenutačnu brzinu razvoja mreža i porasta broja pametnih telefona na umu. I to ne samo zbog infrastrukture mreže, već i zbog samih uređaja. Naime, korisnici zahvaljujući porastu propusnosti, razvoju multimedijskih usluga te popularnosti cloud koncepta prenose sve veće i veće količine podataka te mrežu koriste sve konstantnije i konstantnije, što dovodi do sve češćih zagušenja mrežnih kapaciteta, ali i sve kraćih i kraćih baterijskih vijekova mobilnih uređaja - katkad čak i na štetu za mnoge korisnike još uvijek primarnih 'klasičnih' servisa poput glasovnih poziva i SMS-ova.

Bez ograničenja

I upravo tu činjenicu operateri i proizvođači mrežne infrastrukture vide kao podlogu na kojoj će se izgraditi nov, na smart pipe pristupu zasnovan koncept zvan Smart Networks - koji neće ograničavati korisnike (poput tradicionalnih smart pipe i walled garden mreža), niti ih prisiljavati da koriste vlastite usluge umjesto 'javno' dostupnih, ali će na druge načine razmrsiti problem opterećenja mreže i omogućiti pametnije iskorištavanje resursa, vrativši dio 'pameti' i vrijednosti samoj 'cijevi', odnosno mobilnoj mreži. Čisto primjera radi, kako bi mreža pushem pametnom telefonu dostavila e-mail ili IM poruku, potrebna je čak 21 signalna poruka - i to prije nego se poruka uopće počne emitirati na uređaj, dok je uređaj još u sleepu. Pametne mreže istu stvar mogu postići sa samo 4 poruke. Osim što time produžuje baterijski vijek uređaja (u nekim slučajevima i do dva puta), ovo drastično smanjuje i promet na mreži, što stvara značajne novčane uštede operateru. Osim pametnijeg upravljanja infrastrukturom i mobilnim terminalima, Smart Networks će omogućiti i implementaciju smart pipe usluga koje krajnjim korisnicima neće djelovati poput restrikcija, već povlastica, koje će im omogućiti da svoju pretplatu skroje po potrebi, do najsitnijih detalja. Povlaštene pretplate na prijenos videa, roditeljski nadzor tarifa za djecu, tarife koje daju prednost VoIP-u i video-konferencijama… mogućnosti su neograničene.

Nokia Siemens Networks i Smart Networks

O ovom novom trendu u razvoju mreža razgovarali smo s Tomislavom Borošom, menadžerom Nokia Siemens Networksa, koji objašnjava da u veću popularnost pametnih telefona neminovno dolazi i velika odgovornost industrije da opslužuje takvu vrstu usluga i prometa: 'Već danas gotovo četiri puta više korisnika upotrebljava uslugu mobilnog širokopojasnog pristupa upotrebom pametnih telefona, u odnosu na prijenosna računala. Ta činjenica samo dodatno potvrđuje da je taj segment korisnika (s pametnim telefonima) ustvari predstavlja glavne i najvažnije korisnike naprednih podatkovnih usluga – stoga je neophodno da im te usluge budu pravovaljano i s traženom kvalitetom isporučene.' Nastavno na to Tomislav kaže da njegova kompanija dizajnira mreže tako da pružaju najbolju moguću kvalitetu i performanse pametnim telefonima i naprednim uslugama koje je donio mobilni širokopojasni pristup: 

'Pronaći najbolji balans između načina upravljanja mrežnom signalizacijom i maksimiziranja vijeka trajanja baterije upravo je u centru pažnje NSN-ovih pametnih mreža ('smart networks').'

Iskustvo, znanje i suradnja

Svoja rješenje NSN temelji na svom ogromnom iskustvu i znanju o mobilnim mrežama. Uostalom nedavno smo proslavili 20 godina od prvog GSM poziva u prvoj komercijalnoj mreži koju su gradili upravo inženjeri Siemensa i tadašnje Telenokije a danas kompanije Nokia Siemens Networks. Boroš naglašava važnost ulaganja u istraživanje i razvoj NSN-a: 'Kako bi imali jedinstvena i najkvalitetnija rješenja na polju pametnih mreža, NSN je osnovao nekoliko tzv. SmartLabova diljem svijeta (u Espoou u Finskoj, Dalasu u SAD-u, te Seoulu u Koreji) fokusirajući se na istraživanje i testiranje ključnih faktora koji utječu na percepciju korisnika mobilnih telefona te s time usmjeravajući i razvijanje funkcionalnosti i produkata mrežnih elemenata mobilnih mreža koje NSN i sam proizvodi, kao i davanjem preporuka proizvođačima mobilnih telefona i aplikacija (u čemu smo jedinstveni kao proizvođač telekomunikacijske opreme).'

Ujedno, ističe važnost suradnje i komunikacije sa svim važnijim proizvođačima mobilnih telefona (npr. Nokia, Apple, HTC, Samsung, LG), proizvođačima operacijskih sustava mobilnih telefona, proizvođačima sklopovlja mobilnih telefona (npr. Qualcommom), kao i proizvođačima mobilnih aplikacija. 'Samo tako koordiniranom suradnjom svih sudionika ekosustava pametnih mreža moguće je osigurati najbolju uslugu krajnjim korisnicima', podcrtava Boroša i dodaje da rezultat takvog sistematskog rada kojim se NSN svakako može pohvaliti predstavlja nekoliko jedinstvenih rješenja kao što su, primjerice:

-  Upotreba rješenja Cell_PCH, koji značajno umanjuje broj potrebnih signalnih poruka prilikom rada pametnih telefona

-  Jedinstvena arhitektura Radio Network Controller (RNC) mrežnih elemenata koji omogućuju opsluživanje 5-10 puta više pametnih telefona neko preko RNC-ova drugih dobavljača

-  Funkcionalnost Continuous Packet Connectivity i High-Speed Cell_FACH kojima je moguće značajno produljiti život baterije mobilnih telefona što direktno utječe na zadovoljstvo krajnjih korisnika

(sponzorirani članak)