jačanje europske neovisnosti

Službeno ustanovljen Europski obrambeni fond vrijedan osam milijardi eura, evo u što se najviše ulaže

30.06.2021 u 21:54

Bionic
Reading

Europska komisija u srijedu je službeno ustanovila Europski obrambeni fond koji će od 2021. do 2027. raspolagati s 8 milijarda eura kojima će sufinancirati projekte suradnje između vojnih tvrtka i tako jačati europsku neovisnost

"EU prvi put ulaže dio proračuna u obranu", izrazio je zadovoljstvo povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, čiji portfelj obuhvaća i obranu.

Fond raspolaže sa 7,95 milijarda eura na osam godina a proračun EU-a, odnosno Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, za to razdoblje je 1074 milijarde. Uplata u fond bila je tema teških pregovora jer su ga neke zemlje odbile financirati.

Thierry Breton ocjenjuje da je "Europski obrambeni fond iznimno važan doprinos većoj europskoj neovisnosti", jer EU treba "postupno postati čimbenik sigurnosti za svjetskoj razini".

Namijenjen je financiranju, uz zemlje članice, projekata vojne suradnje kao nositelja tehnoloških inovacija i usmjeren je ne samo na velike, nego i na male i razvojne tvrtke.

Moći će se koristiti i za financiranje projekata u kojima sudjeluju neeuropske kompanije ali "po točno određenim uvjetima zamišljenim kako bi se zajamčilo očuvanje europske sigurnosti i interesa", rekao je povjerenik.

U toj je prigodi objavljen prvi javni natječaj za projekte vrijedan 1,2 milijarde eura. Od toga 700 milijuna ide za velike projekte kao što je proizvodnja budućih borbenih zrakoplova, digitaliziranih brodova i proturaketne obrane, dodao je. Sto milijuna je namijenjeno projektima koji nose "kritične tehnologije" poput umjetne inteligencije, 50 milijuna za svemir i 100 milijuna za kibernetičke tehonologije .

Komisija će ujedno sa 158 milijuna eura financirati 26 projekata putem svog europskog programa za industrijski razvoj na području obrane (EDIDP), koji je preteča Europskog obrambenog fonda.

Najposlije, odlučila je 100 milijuna eura izdvojiti za budući eurodron koji razvijaju Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska te 37 milijuna za program sigurnih komunikacija ESSOR.