važan partner

Parly: Računamo na 'odlučnost Hrvatske' kod proračuna za Europski obrambeni fond

05.03.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Francuska ministrica obrane Florence Parly kazala je u četvrtak u Zagrebu kako "zna da može računati na odlučnost Hrvatske" prilikom donošenja proračuna za Europski obrambeni fond

"Znam da mogu računati na odlučnost Hrvatske koja će potaknuti ambiciozne mjere za Europu obrane", kazala je Parly novinarima u MORH-u nakon sastanka s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem i pojasnila kako misli na Europski obrambeni fond "koji mora odgovarati razini naših ambicija".

Sredstva iz Europskog obrambena fonda (EDF) namijenjena su za razvoj europske obrambene industrije.

Europska je komisija 2018. predložila oko 13 milijardi eura za EDF unutar Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. te će se po prvi puta iz europskog proračuna izdvajati sredstva za obranu, ali se trenutno ne predviđa više od 7 milijardi eura za EDF.

Krstičević je u srijedu kazao da Hrvatska podržava prijedlog po kojemu se za EDF izdvaja 13 milijardi eura, što je podržao i Europski parlament.

Hrvatski ministar obrane poručio je kako Hrvatska "smatra Francusku važnim partnerom, saveznikom" te je dodao kako Francuska i Hrvatska dobro surađuju u području sigurnosti i obrane.

Krstičević je kazao kako mu je francuska kolegica potvrdila da će akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva Patrouille de France, koja tradicionalno otvara vojnu paradu u Parizu 14. srpnja kada se obilježava Dan pada Bastille, sudjelovati na aeromitingu prilikom obilježavanja 30 godina hrvatske samostalnosti.