SVINJSKA GRIPA

Službeno prijavljeno 985 slučajeva u 20 zemalja

04.05.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Laboratorijskim nalazima potvrđeno je da je u Meksiku 590 osoba zaraženo virusom A (H1N1), a među njima je 25 smrtnih slučajeva, dok je u svijetu službeno prijavljeno 985 zaraženih u 20 zemalja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Broj zaraženih u Meksiku znatno je manji od prvotno objavljenih podataka, a razlog je tomu što se službeni podaci temelje na potvrdama iz laboratorija, objašnjava WHO na svojim stranicama.

Sjedinjene Države prijavile su 226 laboratorijski potvrđenih slučajeva zraženih osoba, a među njima je i jedini smrtni slučaj u izvan Meksika.

Laboratorijskim nalazima potvrđeni su oboljeli od gripe virusa H1N1 u još 18 država, bez smrtnih slučajeva.

Najviše ih je potvrđeno u Kanadi, 85 slučajeva zaraze, a slijedi Španjolska s 40 slučajeva, što je čini europskom zemljom s najviše najviše zaraženih.

U Velikoj Britaniji potvrđeno je 15 zaraženih, a u Njemačkoj 8.

Slijede Novi Zeland s 4 slučajeva, Izrael s 3, te El Salvador i Francuska s po 2 slučajeva.

Po jedan slučaj zaraze potvršen je dosad u Austriji, Kina s Hong Kongom, Kostarici, Kolumbiji, Danskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Republici Koreji i Švicarskoj, piše WHO.

Organizacija na svojim stranicama napominje da opasnost zarazom virusom A ne prijeti konzumiranjem svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa ako je meso dobro kuhano.

Egipatske vlasti, međutim, i u ponedjeljak nastavljaju kampanju klanja nekih 250.000 komada svinja, a taj sporni naputak izazvao je prosvjede i sukobe u toj muslimanskoj zemlji.

Oboljelim osobama WHO savjetuje da otkažu međunarodna putovanja.

Osobama koje su doputovale iz inozemstva, a uočile su simptome zaraze, WHO poziva neka se obrate zdravstvenim ustanovama.

Svim ljudima svjetska zdravstvena organizacija savjetuje temeljito i redovito pranje ruku sapunom i vodom te obraćanje liječniku ako uoče simptome nalik gripi.

WHO ne savjetuje zatvaranje granica niti donošenje bilo kakvih ograničenja na putovanja.