PET NA 13,7 MILIJUNA

Slučajevi miokarditisa nakon cijepljenja Pfizerom u Francuskoj, veza nije utvrđena

30.04.2021 u 23:33

Bionic
Reading

Pet slučajeva miokarditisa otkriveno je u Francuskoj kod osoba cijepljenih protiv covida-19 Pfizer/BioNTechovim cjepivom, ali za sada nije utvrđeno da je bolest povezana s cijepljenjem, objavile su u petak zdravstvene vlasti.

"Do danas u Francuskoj je prijavljeno pet slučajeva" miokarditisa, upale srčanog mišića, kod osoba koje su primile cjepivo američkog i njemačkog laboratorija (Comirnaty), navela je nacionalna agencija za sigurnost lijekova ANSM u svom tjednom praćenju cjepiva protiv covida-19.

"Za sada podaci koji su dostupni ne daju dovoljno elemenata da bi se donio zaključak o ulozi cjepiva, ali ipak predstavljaju potencijalni znak na oprez oko sigurnosti tog cjepiva koji se mora pratiti", naglašava agencija.

"Izvješća o miokarditisu kod mladih muškaraca u Izraelu nakon druge doze cjepiva Comirnaty navela su regionalne centre za praćenje sigurnosti lijekova na oprez a nadzorni odbor ANSM-a da ponovo analizira podatke o slučajevima miokraditisa i mioperikarditisa" koji su prikupljeni u Francuskoj, pojašnjava agencija.

Neželjeni učinci bit će posebno praćeni i dijelit će se na europskoj razini s Europskom agencijom za lijekove (EMA), dodaje ANSM.

To međutim ne znači da je doveden u pitanje zaključak da koristi cjepiva nadmašuju rizike, ističe agencija.

Ukupno je od početka cijepljenja Pfizer/BioNTechom analizirano 16.030 nuspojava, većinom očekivanih i blagih, poput bola na mjestu uboda ili glavobolje, na više od 13,660.000 ubrizganih doza od 22. travnja.