JOSIPOVIĆ NA PANTOVČAKU

'Slučajem Purda nije otvoren lov na vještice'

22.01.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako u pogledu slučaja Tihomira Purde nema što dodati izjavi hrvatskog državnog odvjetništva koje je objavilo da nema osnova za kazneni postupak protiv tog hrvatskog branitelja te je negirao ocjene da je tim slučajem "otvoren lov na vještice", odnosno branitelje.

'Ne poznajem konkretan slučaj i neću suditi što će učiniti vlasti BiH. Naše državno odvjetništvo je reklo što o tome misli i nemam tome što dodati', odgovorio je Josipović u svome Uredu na novinarsko pitanje očekuje li da će Purda, koji je u zatvoru u BiH, biti izručen Srbiji, koja je to zatražila.

U razgovoru s novinarima u sklopu tradicionalnog susreta s građanima "Na kavi s predsjednikom" Josipović je kazao kako se ne slaže s ocjenama da je slučajem Purda otvoren 'lov na vještice'.

e mislim da se otvara bilo kakva hajka na branitelje. Branitelji uživaju zaštitu i podršku hvatske države, a pravna država vrijedi za sve jednako. Hrvatska pravna država je rekla za Purdu kako nije kazneno odgovoran', kazao je.

Naglasio je kako kao predsjednik može apsolutno jamčiti da nema nikakvog progona, nikakve hajke te da nitko ne namjerava otvoriti 'lov na vještice, posebno ne na branitelje'. "Oni su zaslužni za našu slobudu, ponosni smo na njih, a ono što je žalosno jest da neki pokušavaju zloupotrijebiti branitelje za političke svrhe", dodao je.

U tom je kontekstu kazao da će prilikom skorog susreta s članovima Predsjedništva BiH, razgovarati i o pravosudnoj suradnji dviju zemalja. "Naravno, to ću učiniti u dogovoru s resornim ministarstvom", rekao je.

Upitan o odnosu Hrvatske prema BiH, o čemu je razgovarao i s njemačkim državnim vrhom u sklopu trodnevnog boravka u toj zemlji, Josipović je, podsjetivši na zajedničku izjavu njega i predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ponovno naglasio da hrvatska državna politika podržava suverenost i teritorijalni integritet BiH.

"Nitko u Hrvatskoj nema ni najmanju namjeru miješati se u unutarnje poslove BiH. Smatram da su političari u BiH na neki način odgovorni, prije svega pred svojim narodom, da urede zemlju da bude funkcionalna i da poštuje jednakost sva tri naroda i svakog pojedinca", kazao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je u razgovorima s njemačkim kolegom Christianom Wulffom te kancelarkom Angelom Merkel "vidio da u cijelosti dijele stajališta o BiH". Dodao je kako će hrvatska politika učiniti sve što je u njezinoj moći da svi susjedi, a posebno BiH uđu u EU.

Josipović je na pitanje novinara kazao kako bi volio da uspiju gospodarski projekti koje je Vlada ovaj tjedan predstavila. "Drago mi je da su se pojavili, a naravno, treba ih ostvariti. Zadaća je velika, ozbiljna i želim puno sreće i uspjeha Vladi radi cijele Hrvatske", rekao je.

Nije htio komentirati tvrdnje Ive Sanadera, koji se nalazi u pritvoru u Austriji, da se osjeća progonjenim i ponovio je kako podržava načela pravne države, odnosno da zakon mora vrijediti jednako za sve. "Rekao sam i u susretu s više stranih državnika da pitanje Sanadera jest i mora biti isključivo pravosudno pitanje", kazao je.

Potvrdio je da u slučaju slanja bombe u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu postoje nova saznanja, ali, rekao je, zbog toga što istraga još traje ne može o njima govoriti. "Vjerujem da će naša tijela kaznenog progona, u suradnji s njemačkim vlastima, detektirati one koji su se upustili u tu vrstu terorizma", dodao je.

Osvrnuo se, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, i na aktualizirano pitanje dodjele vojnih stanova u vrijeme Domovinskog rata, kazavši kako će se tu "morati razlučiti što je bilo moralno, a što nemoralno i što je bilo zakonito a što nezakonito".

Josipović je danas, među inima, u svome uredu primio Plesni studio "Step by step", koji djeluje već 20 godina, a posebno je poznat po step tehnici u kojoj su trostruki europski i dvostruki svjetski prvaci.