ČVENK U PRAGU

'Slučajan' susret SDP-ovaca s Milanovićevim guruom Alexom Braunom

09.05.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Odmah nakon što je prepustio vlast Domoljubnoj koaliciji i Mostu predsjednik SDP-a Zoran Milanović je glasno poručio da u svakom trenutku moraju biti spremni preuzeti vlast, predvidjevši nestabilnu vladu. Iako je tada ciljao na preuzimanje vlasti bez izbora, čini se da mu ni ta opcija više nije strana. Prema posljednjim informacijama, SDP zaista ne prepušta ništa slučaju i već sada ozbiljno priprema teren za situaciju ako dođe do raspada vlasti te je ponovno uspostavljen kontakt s Alexom Braunom

Svakodnevne svađe između HDZ-a i njegovih satelita iz Domoljubne koalicije s Mostom svakako tjeraju na oprez. U SDP-u su svjesni toga da eventualni pad Vlade ne smiju dočekati nespremni.

Milanović sada igra na dvije fronte. Na jednoj čisti stranku od bilo kakve oporbe nakon što je osvojio još jedan četverogodišnji mandat, što je pokazao na primjeru obračuna s neposlušnim kadrovima iz splitskog SDP-a, a na drugoj odrađuje logistički posao kako bi stranka bila spremna za povratak na vlast ako se ukaže prilika za to.

Zbog toga se ponovno uspostavljaju, zapravo nikad prekinuti, kontakti s Alexom Braunom, američko-češkim PR stručnjakom i izbornim strategom SDP-ove, prema svim analizama, uspješne kampanje. Braun je bio taj koji je u potpunosti izmijenio Milanovićev imidž i preokrenuo tijek predizborne bitke koja je do tada bila HDZ-ova jednosmjerna ulica. Ubrzo nakon objave rezultata izbora Braun je otišao, a u postizbornim pregovorima SDP je izgubio i sišao s vlasti. Alex Braun opet se čini najbolji izbor za SDP.

I ovaj put SDP-ova prethodnica za dogovor s Braunom bilisu Dan Špicer, zagrebački gradski vijećnik i nekadašnji šef stranačke mladeži, i Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica, osobe od posebnog povjerenja predsjednika Milanovića. Špicer je i prvi put odradio posao osobe za kontakt s američkim stručnjakom pa se sada radi o uhodanom poslu.

Na upit priprema li se SDP već za nove izbore i dogovara li se novi angažman s Braunom, Ikić Baniček nam je kazala da je do susreta došlo posve slučajno. 'Dogodilo se da se taj vikend, nakon što je gospodin Braun četiri mjeseca bio u Washingtonu, u Pragu održavao seminar Partije europskih socijalista (PES), čiji je SDP član', kazala nam je Ikić Baniček. Kako su na seminaru bili Dan Špicer i Ikić Baniček, iskoristili su prigodu da popiju piće i razmijene neke informacije.

Ne treba ispustiti iz vida to da dok je SDP-ovac dvojac razgovarao s Braunom u Pragu, Milanović je oštro sa stranačkog skupa iz Crikvenice napao Vladu. 'Što se tiče izbora ili preslagivanja Vlade, vidimo da Hrvatska nema Vlade, nema vlast i to nas zabrinjava', kazao je Milanović. Na pitanje o taktici, kako će se postaviti u ovoj situaciji, rekao je da SDP nije u Vladi i da gledaju što se događa. 'Ljudi znaju kako smo radili posao, bili smo dobra vlada. Ovo nije vlada. Čekamo, nažalost, cijela je zemlja na čekanju', ocijenio je.

Možda čekaju, ali čini se da ne gube vrijeme. Ikić Baniček nam je kazala da su Brauna brifirali o situaciji u zemlji te razgovarali o mogućim oblicima i nastavku suradnje. Braun je naravno zainteresiran odmah uskočiti ako to bude potrebno. Spomenimo i da je SDP prošli put za njegove usluge tvrtki Penn, Shoen&Berland platio 837.000 kuna.