NACIONALISTI SPREMAJU REFERENDUM

Slovensko Državno vijeće odustalo od suspenzije RH

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2009 11:32
  • Objavljeno 13.02.2009 u 11:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovensko Državno vijeće, svojevrsni gornji dom slovenskog parlamenta s uglavnom savjetodavnim funkcijama, odustalo je od mogućeg izricanja veta na hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO

Naime, odbor za međunarodne odnose i europska pitanja slovenskoga Državnog vijeća prihvatio je velikom većinom zaključak kako su razlozi za ulazak Hrvatske u NATO veći od razloga protiv takve odluke, objavio je predsjednik Državnog vijeća Blaž Kavčič

Državno vijeće u skladu sa svojim ovlastima imalo je mogućnost uložiti suspenzivni veto na hrvatski ulazak u NATO ili zatražiti raspisivanje referenduma o tome.
Nakon pregleda dokumenata koje je Hrvatska predočila NATO savezu članovi Vijeća uvjerili su se kako 'nema osnove za tvrdnje da je Hrvatska prejudicirala graničnu crtu u svoju korist' tijekom pregovora za ulazak u Savez, rekao je Kavčič za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Kavčič tvrdi da su ga u promjenu ranijeg stajališta glede suspenzije ratifikacije hrvatskog protokola uvjerili i veleposlanici nekih država koji su uvjereni da će Sloveniji koristiti što brži ulazak Hrvatske u NATO.

Konačnoj ratifikaciji hrvatskog protokola sada prijeti još samo najava slovenskih pučana i nacionalista da će do ponedjeljka prikupiti dovoljan broj potpisa za ulaganje zahtjeva za raspisivanjem referenduma. Oni bi do toga roka morali skupiti 2.500 potpisa da bi blokirali parlamentarnu odluku o ratifikaciji, a onda u naknadnom 35-dnevnom roku još 40.000 potpisa da se referendum stvarno održi.

'Dnevnik' navodi da će se sve riješiti u ponedjeljak kada se na zahtjev pučana sastaje vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.

Oni će na tom sastanku opet predložiti izjavu da Slovenija ima 'neograničen pristup otvorenom moru i kontrolu cijelog Piranskog zaljeva', te da zaseoci na lijevoj obali Dragonje, te rijeke Mure kod Hotize pripadaju Sloveniji. Ako se takva izjava usvoji, pučani će odustati od zahtjeva za referendumom o ulasku Hrvatske u NATO.
Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič svoje će stajalište o referendumu izložiti danas na konferenciji za novinare.

Premijer Borut Pahor i bivši premijer Janez Janša već su se ranije izjasnili protiv referenduma. Ne bude li do idućeg utorka pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma, onda će hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO stupiti na snagu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi