virtualni sastanak

Slovenski šef diplomacije o non paperu: Neka se svatko tko dodatno podgrijava tu temu i tko širi neistine ili poluistine sam upita o posljedicama toga

19.04.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u ponedjeljak je ponovo zanijekao medijske špekulacije o tzv. non paperu o promjenama granica na Balkanu, te poručio da takve špekulacije štete BiH, ali i Sloveniji, koja sredinom ove godine preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom

U razgovoru s novinarima nakon virtualnog sastanka europskih ministara slovenski šef diplomacije je kazao da je premijer Janez Janša, za kojega su neki mediji tvrdili da je navodni autor tog papira, u razgovoru s predstavnicima BiH jasno zanijekao postojanje takvog dokumenta. Logar je rekao da je i predsjednik države Borut Pahor, reagirajući na velik interes u BiH medijima koji se pokrenuo nakon te špekulacije, kazao da ga nikad nije vidio i da je protivnik promjena granica u BiH.

Neka se svatko tko dodatno podgrijava tu temu i tko širi neistine ili poluistine sam upita o posljedicama toga, kazao je Logar, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Posljedice su već vidljive, pa su u Sarajevu u nedjelju, prema pisanju medija, pred slovenskim veleposlanstvom skandirali i prosvjedovali "pojedinci iz ekstremnih skupina", a na društvenim mrežama u BiH formiraju se grupe koje pozivaju na bojkot slovenskih proizvoda, upozorio je slovenski prvi diplomat.

Oživljavanje rasprave o toj temi i nepostojećem non paperu ne koristi Bosni i Hercegovini, a Sloveniji još manje, i svatko mora ocijeniti je li mu važniji interes voditi političku propagandu ili raditi sve što je u njegovoj moći da Slovenija dobro obavi svoje predsjedanje Vijećem EU-a i da postigne napredak na području zapadnog Balkana, kazao je Logar.

Dodao je da ga na današnjem virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a nitko od kolega nije ništa pitao o navodnom dokumentu iza kojega po špekulacijama stoji slovenski premijer, a koji je prošlog tjedna izazvao veliki medijsku pozornost i neke političke reakcije u široj regiji. To nije učinio niti visoki povjerenik EU-a Josep Borrel, dodao je Logar.

Rasprava o zapadnom Balkanu na ministarskoj razini bila je, po njegovim riječima, predviđena za ovaj mjesec, ali je odgođena za idući, a trebala bi se održati u fizičkom, a ne virtualnom formatu.