POZIV NA OPOZIV

Slovenski pučani traže ponovnu blokadu Hrvatske

23.09.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Slovenska pučka stranka (SLS) pozvala je u srijedu predsjednika vlade Boruta Pahora da opozove svoj ljubljanski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, ustvrdivši da rasprava u srijedu u Hrvatskom saboru svjedoči kako Hrvatska ne priznaje drugi Rehnov prijedlog i u njemu spomenuti teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem

LJUBLJANA - "Pozivamo vladu da nađe takvo rješenje za granicu koje će zaštititi teritorijalnu cjelovitost države i da prekine aktivnosti za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora", navela je stranka u priopćenju za javnost.

"Slovenska diplomacija izvukla je kraći kraj i prevarila slovensku javnost, a ono što premijer Pahor naziva najvećim uspjehom slovenske diplomacije zapravo je najveći poraz", izjavio je predsjednik stranke Radovan Žerjav. Dodao je da će SLS nastaviti pripreme za organiziranje referenduma o arbitraži te da bi slovenska vlada trebala opozvati ljubljanski dogovor i opet uvesti blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Slovenski "pučani" nisu protiv hrvatskog članstva u EU-u, ali traže da se zaštite slovenski nacionalni interesi i njezin status pomorske države, a Pahor bi ponovno trebao sazvati koordinaciju političkih stranaka i objasniti im pravi sadržaj svojeg dogovora s Jadrankom Kosor, izjavio je Žerjav.

Slovenska pučka stranka jedina je uz Jelinčičeve nacionaliste u parlamentu glasovala protiv dogovora Pahor-Kosor koji, po anketama, podupiru dvije trećine Slovenaca. Stranka tvrdi da ni drugi Rehnov prijedlog Sloveniji ne jamči izravan kontakt s međunarodnim vodama i cijelu Savudrijsku valu.

U srijedu se s pozivom Pahorovoj vladi da ponovno razmisli o dogovoru s Kosor oglasio i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

U priopćenju za javnost podsjetio je Pahora na svoju često izgovaranu ideju o međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se određivale granice između bivših jugoslavenskih republika, a Slovenija vratila u granice negdašnje Karantanije koja je obuhvaćala veći prostor od današnje Slovenije.

Slovenska oporba traži izvanrednu sjednicu parlamenta o Hrvatskoj

Tri slovenske oporbene stranke u srijedu su postavile zahtjev da slovenski parlament idućeg tjedna umjesto u matičnim radnim tijelima odlučuje na izvanrednoj sjednici u plenarnom sastavu o deblokiranju 11 poglavlja u procesu Hrvatske EU.

"Smatramo da je riječ o tako važnim stvarima za Sloveniju da stajališta odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove nisu dovoljna i da odluku o stajalištima Slovenije o deblokiranju 11 poglavlja treba donijeti na izvanrednoj sjendici parlamenta u punom sastavu", objavile su u srijedu Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS).

O takvom zahtjevu njihovih zastupničkih skupina u petak će odlučivati kolegij predsjendika parlamenta Pavla Gantara.

Parlamentarni odbori već su podržali ljubljanski dogovor Pahor-Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora o granici, pri čemu su zastupnici SDS-a koju vodi bivši predsjednik vlade Janez Janša bili suzdržani, a Jelinčičevi nacionalisti i "pučani" Radovana Žerjava glasovali su protiv.

Nakon načelne potpore deblokadi, parlamentarni su odbori prema planu vlade, a prije zakazane pristupne konferencije, sada trebali glasovati i o deblokiranju svakog od 11 poglavlja koje je Slovenija do sada blokirala, smatrajući da je Hrvatska u njima izrazila "prejudiciranje" granice.

Spomenute tri stranke u priopćenju za javnost navele su da parlament u cijelom sastavu treba odlučivati o deblokadi svakog od do sada blokiranih poglavlja zbog toga što je riječ o pitanju od izuzetnog interesa za Sloveniju, ali i zato jer su Borut Pahor i njegova vlada najprije inzistirali na blokadi koju su uveli krajem prošle godine, a onda nakon Pahorova sastanka s predsjednicom hrvatske vlade "potpuno proimijenili stajalište".

Tri oporbene stranke zahtijevaju da se odluka o izvanrednoj sjednici donese pred sastanak odbora za europske poslove slovenskog parlamenta koji je zakazan za ovaj petak.