adria

Slovenski premijer u svađi s predsjednikom parlamenta oko spašavanja avioprijevoznika

27.09.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Nastavlja se agonija sa slovenskim zračnim prijevoznikom, čiji su avioni od početka tjedna prizemljeni i prijeti mu stečaj, a slovenski mediji u petak tvrde kako unutar slovenske vlasti postoje ozbiljne nesuglasice o tome kako problem riješiti

Premijer Marjan Šarec izjavio je kako je javni poziv predsjednika parlamenta Dejana Židana da se učini sve kako bi se zrakoplovni prijevoznik Adria Airways spasio od stečaja neozbiljan s obzirom da je Židanova stranka sudjelovala u vladi koja je tu kompaniju privatizirala, prodavši je njemačkom investicijskom fondu 4K Invest.

'To je je krajnje neozbiljno s obzirom da su Socijalni demokrati (SD), stranka koju Židan vodi, sudjelovali u vladi Alenke Bratušek i omogućili prodaju Adrije sadašnjem vlasniku. Pokazalo se da je tako kompanija došla u loše ruke', kazao je Šarec novinarima u New Yorku, komentirajući različite ocjene o mogućnostima spašavanja nacionalne aviokompanije od prijetećeg stečaja.

'Sada je rješenje ili stečaj ili traženje neke druge opcije, ali mogućnosti nisu dobre', rekao je predsjednik slovenske vlade, dodavši kako osobno vodstvu Adrije više ne vjeruje, kao što kompaniji koja je obustavila letove zbog nedostatka novca ne vjeruju niti putnici.

'Znate kako to ide, nekome tko ne zna upravljati novcem danas možete dati dva milijuna eura, pa ih sutra opet neće imati', komentirao je situaciju Šarec.

Dodao je da je članovima vlade ipak naložio da se ispitaju mogućnosti kako dalje, ali da osobno nije optimističan i da se stvari ne mogu rješavati 'populističkim' pozivima da država u cijelosti spasi privatnu kompaniju koja loše posluje.

'Kad bi sadašnja uprava Adrije bila ozbiljnija, sama bi shvatila da nije sposobna za svoju zadaću i vlasništvo bi prepustila komu drugomu, a ne da sada - kad su iscrpljene skoro sve opcije - moljaka vladu da ih spasi', kazao je Šarec, prenose slovenski mediji.

Kako dodaju, jedna vladina ekipa zadužena je da ispita pravo financijsko stanje u tvrtki koju je 2016. godine za sto tisuća eura kupio njemački fond 4K Invest. Kako piše ljubljansko 'Delo', razmatraju se različite mogućnosti, od toga da se Adria Airways od sadašnjeg vlasnika kupi za jedan euro pa do toga da Slovenija osnuje novu zrakoplovnu kompaniju, što bi bilo komplicirano jer bi za dobivanje licencije i svih potrebnih dozvola za novog prijevoznika bilo potrebno mnogo vremena.

U međuvremenu, uprava Adrije navodno je zaprijetila da će tvrtku poslati u stečaj ovih dana, ako joj se ne osigura 4 milijuna eura za tekuće poslovanje, tvrdi poslovni list 'Finance'.