prema stečaju

Slovenski Adria Airways dobio rok da dostavi dokaze da može poslovati, inače gubi licence za sve letove

25.09.2019 u 16:38

Bionic
Reading

Slovenska agencija za civilno zrakoplovstvo u srijedu je nakon sastanka s upravom zrakoplovne tvrtke Adria Airways toj kompaniji odredila rok od tjedan dana da dostavi dokaze da može stabilno poslovati, a u suprotnom joj slijedi oduzimanje licence za komercijalne letove.

"Odgovornim osobama u Adriji dali smo rok do 2. listopada da dostave potvrđeni financijski plan restrukturiranja od svog vlasnika, te potpisane ugovore o najmu s vlasnicima aviona koje su unajmili. U suprotnom će odmah izgubiti operativnu licencu za komercijalne letove i avioni će ostati na zemlji. Rok se neće produžavati", kazao je na konferenciji za novinare nakon sastanka s voditeljima Adrije Airways direktor Agencije za civilni promet Rok Marolt.

Adria Airways je zbog nedostatka svježih sredstava za utorak i srijedu otkazala svoje letove, ali i navela da vodi aktivnosti za njihovu obnovu, odnosno pregovara s potencijalnim strateškim partnerom koji bi tvrtku dokapitalizirao, te da otkazivanje letova smatra privremenim.

Marolt je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da agencija kao regulator civilnog zrakoplovstva više neće pristajati na moguće poslovne manevre oko namjeravane dokapitalizacije Adrije  ili spajanja s  eventualnim strateškim partnerom, nego ona mora dokazati  da je sposobna financijski poslovati i isplaćivati plaće, za što će se tražiti čvrsta jamstva.

Vodstvo Adrije Airways je objavilo da je svom vlasniku, njemačkom fondu 4K Invest, do ponedjeljka dalo rok za odluku hoće li svoju tvrtku financijski restrukturirati, upozorivši da ih u suprotnom očekuje stečaj, o čemu bi odmah morali obavijestiti regulatora. Adria koja je nakon prodaje njemačkom partneru 2016. godine prodala svoju flotu i posluje avionima koje uzima na leasing trenutno ima dozvole za letenje za deset zrakoplova, dok je za njih osam agencija za civilno zrakoplovstvo proteklih dana oduzela licence, pa su prizemljeni zbog neriješenih odnosa s iznajmljivačima.