stečaj je izgledan

Slovenski Adria Airways na rubu propasti: Otkazali su sve letove, vjerovnici zaplijenili više aviona, a država ih neće spašavati

24.09.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Slovenski Adria Airways, zračni prijevoz u vlasništvu luksemburškog fonda 4K, danas je otkazao sve letove osim onih na liniji Ljubljana - Frankfurt javljaju slovenski mediji. Tvrtka je u teškim financijskim problemima, vjerovnici su joj već zaplijenili nekoliko zrakoplova, a sudbina oko 600 zaposlenika visi o niti

Tvrtka je priopćenjem obavijestila sve putnike da obustavljaju sve letove zbog manjka novca, a rješenje za ovu tešku situaciju traži se s potencijalnim investitorima u tvrtku.

Vlasnici kompanije zatražili su pomoć od države, ali su dobili odbijenicu. Ministarstvo za infrastrukturu, koje vodi bivša premijerka Alenka Bratušek, objavilo je da nema instrumente za pomoć Adriji, koju je država 2016. godine prodala fondu 4K Invest, koji je bio obećao da će sanirati slovenskog nacionalnog zračnog prijevoznika.

'Žao nam je zbog situacije u kojoj se našao zračni prijevoznik, a naša je glavna briga osigurati maksimalnu sigurnost njenih letova. Za djelatnost zračnog prometa važe strogi propisi europske regulative, a država može sufinancirati letove samo u slučaju da tržište ne funkcionira', naveli su uz iz Ministarstva u priopćenju.

Naime, u slovenskim se medijima spominje mogućnost da Slovenija nakon eventualnog stečaja pokrene neke zračne linije kao 'javnu službu' te ih subvencionira, a do čega bi moglo doći samo nakon stečaja sadašnje aviokompanije.

No, i u tom bi slučaju dozvolu za to morala dati Europska komisija, a u vladi upozoravaju da je do dugotrajan i neizvjestan postupak. Nakon što je njemački investitor prije tri godine kupio slovenskog zračnog prijevoznika prodao je njegovu flotu, a onda zrakoplove uzeo u zakup, no zadnjih su dana zbog neplaćenih obveza neki avioni zadržani u stranim zračnim lukama na zahtjev vjerovnika, a zbog toga je otkazano više letova u četvrtak i petak.

Nacionalna agencija za civilno zrakoplovstvo nedavno je potvrdila da vodi postupak u kojemu će odlučiti hoće li Adria zadržati licencu koja joj omogućava operativne letove.

Slovenski mediji ovih dana pišu da kompanija od lani posluje s gubitkom i ima negativni kapital te da bi vlada u slučaju njenog stečaja bila spremna sufinancirati ponude koje bi omogućile da neki drugi prijevoznik zadrži zrakoplovne linije koje povezuju Ljubljanu s Bruxellesom, Frankfurtom, Prištinom, Skopjem te možda i nekim drugim odredištima.