novi korak

Slovenski parlament izabrao novog predsjednika

05.03.2020 u 21:58

Bionic
Reading

Slovenski parlament u četvrtak je za svog novog predsjednika izabrao Igora Zorčiča, zastupnika Stranke modernog centra (SMC), čime je učinjen novi korak prema konstituiranju nove vlade četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše, koji je u parlamentu ovaj tjedan potvrđen za premijera

Dogovorom četiriju koalijskih stranaka mjesto predsjednika parlamenta, kako je to uobičajeno, pripalo je drugoj po broju mandata stranci u koaliciji, a to je SMC čiji je Zorčič zastupnik.

Za njega je glasalo 48 zastupnika, dok ih je 29 bilo protiv.

Imena kandidata za nove ministre, koja će Janša će u petak uputiti u parlament kako bi se oni mogli idući tjedan predstaviti pred parlamentarnim odborima, već su više manje poznata. Najviše važnijih resora pripalo je Janašinoj stranci koja ima 26 od 90 zastupnika i najjača je stranka nove koalicije.

Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci pripala su, među ostalim, ministarstva vanjskih poslova, financija, unutarnjih poslova, pravosuđa i kulture.

Očekuje se da bi parlament o vladi kao cjelini mogao glasovati 16. ili 17 ovog mjeseca. Za izbor ministarske liste potrebna je obična natpolovična većina prisutnih, nakon čega vlada i službeno počinje svoj mandat.