više od 1000 vatrogasaca na terenu

[FOTO] Vatrenu stihiju u Sloveniji gasi čak 14 helikoptera i zrakoplova te hrvatski kanader, ministar obrane pojasnio zašto vatrogasci ne ulaze u šumu

23.07.2022 u 18:22

Bionic
Reading

Požar na slovenskom Krasu traje već tjedan dana, a stanje je i dalje kritično unatoč velikom broju vatrogasaca i letjelica za gašenje požara te pomoći iz susjednih država, a u subotu se proširio na još jednu općinu - Hrpelje-Kozina. U području Hrpelje-Kozina vatrogasci su jedno požarište ugasili, a na drugoj lokaciji i dalje gori i zbog nepristupačnosti terena za vatrogasna vozila vatru gasi jedan helikopter slovenske vojske

Na cijelom području zahvaćenom vatrom i dimom, na više od dvije tisuće hektara u subotu je djelovalo više od tisuće dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca 15 zračnih plovila za gašenje, među njima i hrvatski “kanader”.

Osim dvaju slovenskih helikoptera vatru su gasili u subotu i helikopteri iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke. Očekuje se i dolazak mađarskog transportnog zrakoplova “casa”, te triju zrakoplova iz Rumunjske. U tjedan dana djelovanja iz zraka je do danas na požarište bačeno 1,7 milijuna litara vode.

Na terenu požar gasi preko 1000 vatrogasaca, izvijestili su iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Prema izvješćima slovenskih medija, trenutno najviše posla vatrogasci imaju na području Trstelja, gdje su ekipe pojačane, a na cijelom području požara djeluje više od tisuću vatrogasaca koji gase rubove požarišta. U središte požara ne smiju zbog eksplozivnih sredstava preostalih iz borbi na fronti uz rijeku Soču u Prvom svjetskom ratu.

  • +41
Požar u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Slovenski ministar obrane osvrnuo se na stanje na požarištima

Slovenski ministar obrane Marjan Šarec razgovarao je s novinarom N1 Ivanom Hrstićem o požarima koji već danima gore u susjednoj zemlji. Šarec je rekao da su ujutro imali 800 vatrogasaca, no vjeruju da će se ta brojka još povećavati, stoga je pješaštva dovoljno. Rekao je i da dobrodošla zračna potpora, koja je najnužnija. Letjelica je puno, u zraku je i hrvatski kanader, a iz Hrvatske stiže i vojni helikopter

U ovom trenutku u zraku je devet helikoptera. Na Hrstićevu tvrdnju da je NATO dobro uigran, Šarec je potvrdio da su i suradnja i koordinacija odlični.

'Za naše vojne kontrolore leta to je veliki izazov, na tako malom prostoru koordinirati toliko letjelica je vrlo zahtjevno, da ne dođe do nekakvog sudara. Isto tako na samom požarištu, tamo gdje je dim, vidljivost je iznimno slaba. I zato kontrolori kao i piloti, poduzimaju velike napore da ugase požar, osim vatrogasaca na terenu', rekao je Šarec za N1.

Glavni razlog evaukacije stanovnika Opatjeg sela je dim, kako ne bi došlo do oboljenja dišnih puteva i trovanja. U petak je dima bilo puno, a požar je bio nadomak kuća.

'Zato, iz sigurnosnih razloga, čim dođe do bitke s vatrom pred samim kućama, sigurnije je da žitelja tamo nema. Ja i premijer jučer smo obišli sve smještene u zbirne centre. Oni su mirni i ako bude trebalo, a nadam se da neće trebati, evakuirati još ljudi, sve će to proteći mirno i organizirano, onako kako to u takvim intervencijama mora biti', naveo je Šarec.

  • +40
Na slovenskom Krasu danima traje borba s jednim od najvećih požara u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Velika je i opasnost od stotina neeksplodiranih granata na tom području, a Šarec kaže da je to i glavni razlog zašto gase na način da vatrogasci ne ulaze u šumu da bi zaustavili požar, već čekaju na rubovima.

'To podrazumijeva velike količine izgubljene šume i drveća. Ali čak i na rubovima su u opasnosti, baš jučer smo gledali jedno požarište iz kojeg je izletio veliki geler granate prema vatrogasnoj jedinici. Da se vatrogasac zatekne na krivom mjestu, to ga može lako ubiti. Da bude jasno o kakvoj opasnosti govorimo, i to je zapravo glavni ograničavajući faktor zašto ne możemo gasiti onako kako bismo mogli kad tih neeksplodiranih sredstava ne bi bilo', rekao je Šarec.