500 vatrogasaca na terenu

Buktinja na slovenskom Krasu nakon burne noći pod kontrolom: 'Nadam se da smo blizu kraja ovog požara'

22.07.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Požar na slovenskom Krasu je trenutno pod kontrolom, rekao je u petak ujutro za Slovenski radio vođa vatrogasne ekipe na terenu Stanko Močnik, a na požarištu je tijekom noći bilo više od 500 vatrogasaca koje su jutros zamijenile nove ekipe

"Situacija je pod kontrolom nakon burne noći u kojoj je izbilo nekoliko novih požara koje smo ograničili, a danas će biti izazov da ne dopustimo požaru da se širi", kazao je Močnik dodavši da su vatrogasne ekipe iscrpljene, ali svejedno spremne dati sve od sebe.

  • +9
Veliki požar u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Crt Piksi

I danas će se prema najavama nastaviti gašenje požarišta iz zraka, u čemu helikopterima slovenske vojske pomažu i letjelice za gašenje iz Italije, Hrvatske, Austrije i Slovačke, no na požarištu je i dalje mnogo dima, što smanjuje njihovo djelovanje. Zbog smanjene opasnosti u četvrtak navečer vratili su se stanovnici u tri sela koji su bili evakuirani. Umjereni optimizam u razvoj situacije s najvećim požarom u Sloveniji koji se pamti ima i zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

"Ja sam optimist. Ako nam vremenske prilike budu koliko-toliko naklonjene, te sa svim snagama koje imamo na raspolaganju i koje još očekujemo, nadam se da ćemo u petak biti blizu kraja ovog požara”, kazao je Šestan kasno sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju. A za Slovensku televiziju o teškoj situaciji zbog požara na slovenskom Krasu, posebice u najteže pogođenoj općini Miren - Kostanjevica, govorio je sinoć i premijer Robert Golob, te najavio zakon kojim će tim područjima biti nadoknađena šteta.

Izvor: Pixsell / Autor: Saša Miljević

“Nadoknadit ćemo im  štetu nastalu u ovom požaru, a država će preuzeti i troškove koje imaju pogođene općine s održavanjem požarne sigurnosti”, kazao je Golob koji je već ranije izjavio da će Slovenija iduću požarnu sezonu dočekati spremnija i kad se radi o gašenju iz zraka jer smatra da je sada previše ovisna o solidarnoj pomoći iz susjednih država.