PAKAO U SLOVENIJI

[FOTO] Iscrpljeni vatrogasci na Krasu objavili fotografije borbe s požarom: Vatra se približila kućama, objavljene satelitske snimke vatrene stihije

Bionic
Reading

Veliki požar na slovenskom Krasu i dalje se širi unatoč velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz zraka, a do smirivanja bi moglo doći idućeg tjedna kad meteorolozi očekuju veće oborine na tom području. Hrvatski MORH je izvijestio kako je Hrvatska u subotu ponovno poslala kanader i helikopter za pomoć slovenskim snagama u gašenju požara

U gašenje i dalje aktivnog požara na slovenskom Krasu četvrti dan zaredom poslani su protupožarni avioni iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH, kanader CL-415 i helikopter Mi-8 MTV. U zraku su dva vojna helikoptera, jedan policijski, jedan slovački, jedan austrijski te dva srpska. Istovremeno požar gasi avion Pilatus iz zraka, a očekuju se i dva mađarska helikoptera, hrvatski kanader, dva rumunjska Spartana za gašenje požara, jedan Hercules za logistiku i talijanska Casa za gašenje požara, prenosi 24sata.

Europska komisija u Sloveniji podijelila je snimke požara iz svemira.

Pomoć je susjedima pružena na zahtjev upućen preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, a sukladno Odluci Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Slovenski mediji javljaju, pak, kako su od jutros na požarištu i tri rumunjske letjelice. Na požarištu je ministar obrane Marjan Šarec, dok je za danas najavljen i dolazak slovenskog premijera Roberta Goloba, javlja državna RTVSlo. Slovenska vojska je priopćila da je posada zrakoplova letjela do danas 160 sati i potrošila oko 1,7 milijuna litara vode.

Vatra je došla u blizu objekata u pojedinim zaseocima kod Krasa, a izgorjela je vikendica između Renča i Trstelja.

'U pojedinim zaseocima, kao što su Žigoni i Venišče, vatra je zapravo došla na nekoliko metara od kuća. Nažalost, jedna vikendica, koja se nalazi između Renča i Trstelja, je izgorjela, druga je ostala čitava, pa osim ovog objekta. Trenutno ne računamo materijalnu štetu i želimo da tako i ostane', rekao je načelnik općine Renče-Vogrsko Tarika Žigona, javlja N1 Slovenija.

Više dijelova općine Hrpelje-Kozina zahvaćeno je vatrom. Vatrogasci pokušavaju ugasiti šumski požar na brdu Kotel kod Slavnika. Pomaže im policijski helikopter zbog nepristupačnog terena.

Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca “držalo liniju” fronte požara i gasilo “manja žarišta”, rekao je medijima u suboutu ujutro Stanko Močnik, vođa vatrogasne intervencije koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuirana, a požar se od jutros gasi s do sada najvećim kapacitetima iz zraka koji su na raspolaganju. Agencija za zaštitu okoliša je na mjernim mjestima Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana i Kranj zabilježila povišene razine čestica PM10 u zraku, koje su nastale kao posljedica velikih požara na Krasu.

Od jutarnjih sati u gašenju sudjeluje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

"Nadamo se da će vatrogascima uz potporu iz zraka ujutro uspjeti ograničiti požar", dodao je.

  • +40
Na slovenskom Krasu danima traje borba s jednim od najvećih požara u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da se oko 11 sati obično promijeni situacija jer vjetar promijeni smjer, što se pokazalo i u petak kad se južni vjetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jače oborine na području gdje bukti požar mogle početi padati idući tjedan, oko utorka, što bi znatno promijenilo sada tešku situaciju koja traje već sedmi dan.