SUKOB INTERESA

Slovenski komentatori poručuju Janši 'da se nosi'

10.01.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Politički potres u Sloveniji, izazvan izvješćem protukorupcijskog povjerenstva o Janezu Janši i Zoranu Jankoviću, dovodi u pitanje održivost Janšine koalicijske vlade, a skraćuje i manevarski prostor za traženje drugih rješenja jer nitko ne želi nove prijevremene izbore.

Da bi šefovi dviju stranaka koje su izborima prije 14 mjeseci dobile zajedno skoro dvije trećine mandata u parlamentu, međusobno konkurirajući za položaj predsjednika vlade, trebali 'spakirati kofere' i otići iz politike poručuje u četvrtak čak i 'Finance', poslovni dnevnik koji je do sada s naklonošću gledao na Janšine najave strukurnih reformi i jačanje konkurentske sposobnosti posrnulog gospodarstva, a Jankovića kritizirao kao socijalističkog tajkuna, sklonog koruptivnim poslovima.

Ostanu li Janković i Janša na svojim mjestima, time će poslati poruku drugim da su netransparentno djelovanje i kršenje zakona dopušteni i da svatko može ignorirati nalaze istražnih tijela, navodi list i dodaje da je na njima samima da to shvate i dadu ostavke.

"U suprotnom se može dogoditi da će se Slovenija pretvoriti u državu kaosa, a to može dovesti do potpunog sloma", navodi list.

Nova politička nestabilnost utjecala je u srijedu na privremeni pad glavnog indeksa na Ljubljanskoj burzi od 5,2 posto, ali za sada nije utjecala na rast kamata na slovenske državne obveznice, navodi poslovni dnevnik.

Budući da još nema jasnog raspleta hoće li se umiriti razlike u vladajućoj koaliciji koje su sada došle do izražaja, jesu li moguće promjene prema tehničkoj vladi ili prijete prijevremeni izbori, i u inozemstvu se pitaju kako dugo sadašnja vlada može izdržati, te mogu li je poljuljati novi javni prosvjedi najavljeni za petak u Ljubljani, piše list.

Uz nove ulične prosvjede na daljnji razvoj političkih događaja u Sloveniji mogle bi utjecati međunarodne ocjene, u prvom redu iz Bruxellesa, Berlina i Washingtona, gdje s ocjenama čekaju jer se boje da bi pad Janšine vlade zauistavio provođenje potrebnih reformi, tvrdi "Finance", te dodaje da sada i Janša gubi međunarodnu potporu koju je njegova vlada imala, dok Janković takve potpore nije imao ni prije otkrića protukorupcijskog povjerenstva.

Ljubljansko "Delo" u četvrtak u komentaru navodi da bi ostanak Janše na mjestu predsjednika vlade bio dokaz "balkanizacije" slovenske politike.

"Janša je u zadnjih dvadesetak godina bio upleten u niz skandala i prljavih poslova, ali se unatoč tome u politiku uvijek vraća, čak i na čelo vlade", navodi komentator "Dela", te Janšin politički put uspoređuje s karijerom Mile Đukanovića, koji uvijek ostaje u vrhu crnogorske politike unatoč svim optužbama na njegov račun.

"Sada je protukorupcijsko povjerenstvo reklo svoje. Ako Janša ne dade ostavku, bit će to dokaz da je i Sloveniju zarazila balkanska demokratska logika, logika po kojoj političari državu shvaćaju kao svoje vlasništvo, te da se ta logika širi na Europu", navodi "Delo" u komentaru.