SLUČAJ SE ISTRAŽUJE

Slovenski isusovački red zatražio oprost zbog zlostavljanja redovnica koje je počinio njihov član

07.01.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Slovenski isusovački red vjeruje da su navodi o spolnom zlostavljanju koje je počinio njihov istaknuti član istinite, te zbog toga su zatražili oprost, objavili su na svojoj mrežnoj stranici nakon godišnjeg okupljanja

Riječ je o aferi vezanoj uz oca Marka Ivana Rupnika koji je potresao Sloveniju i Katoličku crkvu. Tek nakon što su talijanski mediji u studenom objavili da je 68-godišnji Rupnik spolno i psihološki zlostavljao redovnice kojima je bio duhovnik u Sloveniji prije tri desetljeća, slovenski jezuiti priznali su slučaj, piše agencija Reuters.

Na svojoj mrežnoj stranici u tekstu objavljenom u petak navode da Rupnik od 1993. djeluje u Rimu i za njega je odgovorno tamošnje čelništvo Družbe Isusove. 'Vjerujemo u iskrenost redovnica i drugih žrtava koje su progovorile o svojim patnjama i okolnostima emocionalnog, spolnog i duhovnog zlostavljanja koje je počinio naš brat. Iskreno tražimo oprost', objavljeno je na stranici.

Dodaju da izjave redovnica pokazuju da nadležni crkveni čelnici nisu poduzeli primjerene mjere, a to je produljilo i povećalo patnju brojnih žena. Rupnik je ekskomuniciran prije nekoliko godina, ali izopćenje je naknadno ukinuto otkako se on pokajao, piše Reuters.

Neki vodeći isusovci zatražili su potpunu reviziju i preispitivanje načina na koji je Vatikan istraživao slučaj kako bi cjelovita istraga pokazala punu istinu i omogućila pravdu. Slučaj je neugodan ne samo za red već i za samog papu Franju koji pripada Družbi Isusovoj, napominje Reuters.

Gotovo dva mjeseca ne zna se gdje je Rupnik, koji je u Katoličkoj crkvi dobro poznat po svom umjetničkom radu te je između ostalog vodio obnovu kapele vatikanske Apostolske palače u doba pontifikata Ivana Pavla II. 1999. godine. U prosincu je 58-godišnja bivša redovnica u intervjuu za talijanski list opisala kako se Rupnik koristio 'psiho-duhovnom' kontrolom nad njom kako bi je privolio na seks, čak je nagovarao na spolno općenje u troje te na gledanje pornografskih filmova.

Sve ljude dobre volje pozivamo na otvoreni dijalog, na pomoć i sudjelovanje uz zahvale svima koji su istupili i poziv drugima da progovre, navode Slovenski jezuiti.