nema dokaza

Papa je protiv otvaranja istrage protiv kanadskog kardinala Ouelleta, optuženog za spolno zlostavljanje

18.08.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Papa Franjo zaključio je da ne postoji dovoljno dokaza za otvaranje istrage o kanadskom kardinalu Marcu Ouelletu zbog optužbi za spolno zlostavljanje, objavio je u četvrtak Vatikan

Ouellet je ovaj tjedan spomenut u skupnoj tužbi protiv biskupije Quebeca koja tereti za spolno zlostavljanje 88 svećenika i djelatnika biskupije od 1940. godine. Većina ih je pokojna.

Anonimna tužiteljica optužuje ga da ju je neprimjereno dirao i obraćao joj se tako da joj je bilo neugodno od 2008. i 2010. kada je bio nadbiskup Quebeca, a ona je bila stažistica. Tada je imala dvadesetak godina.

  • +17
Papa Franjo Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO BRAMBATTI BT

Vatikan je o slučaju upoznat 2021. i Papa je imenovao istražitelja Jacquesa Servaisa da ga prouči. Servais je savjetovao da Crkva ne otvara istragu, objavio je Vatikan.

"Nakon daljnjih relevantnih konzultacija, papa Franjo rekao je da ne postoji dovoljno elemenata za otvaranje kanonske istrage protiv kardinala Ouelleta zbog seksualnog napada", navodi se u priopćenju glasnogovornika Vatikana Mattea Brunija. 

Ouellet nije komentirao optužbe.

On je čelnik Dikasterija za biskupe koji savjetuje Papu o imenovanju biskupa i smatra da ga se jednim od mogućih kandidata za Papina nasljednika.

Prošli mjesec pratio je papu Franju tijekom posjeta Kanadi.