MAČO DEŽELA

Slovenske tvrtke ne žele žene u svojim upravama

08.03.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Dvije trećine slovenskih tvrtki nikad u svojoj upravi nije imalo žene, a samo ih 23 posto ima uravnotežen broj muškog i ženskog kadra, pokazala je anketa u 253 slovenska poduzeća koju je povodom Međunarodnog praznika žena objavio slovenski ured za jednake mogućnosti u kojemu predlaže uvođenje 'ženskih kvota' da bi se taj odnos promijenio

Prema statističkim podacima, Slovenke su tijekom studija uspješnije od kolega suprotnog spola pa se na fakultetima 62 posto diploma izda ženama, dok je 38 posto muških diplomanata. Unatoč tome, rektori svih slovenskih sveučilišta su muškarci, a u 90 posto slučajeva i dekani na fakultetima. U skoro 100 godina postojanja Sveučilišta u Ljubljani samo je jednom rektorsko mjesto zauzela žena.

Osim u osiguravajućim društvima, školstvu, zdravstvu i još nekim djelatnostima, žene imaju male šanse napredovati u karijeri do rukovodećih mjesta. Ured za jednake mogućnosti spolova razmišlja zato o tzv. ženskim kvotama za sastavljanje uprava u javnim poduzećima, po uzoru na neke skandinavske i zapadnoeuropske države, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Uvođenje ženskih kvota na kandidacijskim listama političkih stranaka proteklih je desetak godina popravila predstavljenost žena u slovenskoj politici. Do lanjskih izbora u parlament se biralo od 8 do 13 posto ženskih kandidata, a sada je u njemu 29 zastupnica i 61 zastupnik. No u aktualnoj je slovenskoj vladi samo jedna ministrica, izuzetno su rijetki slučajevi da političku stranku vodi žena, a žena nema ni na drugim najistaknutijim političkim pozicijama koje su ovisne o izborima.

Slovenski statistički ured objavio je i podatke koji govore o općenito slabijem položaju žena u odnosu na muškarce na tržištu rada. Tako je stupanj nezaposlenosti u ženskom dijelu populacije 12,7, kod muškaraca 11,6 posto, a još je veći raskorak među spolovima u potencijalnom riziku gubitka posla ili pada ispod granice siromaštva.