MEDIJSKA PROZIVANJA

Slovenska policija optužila hrvatske kolege za bešćutnost prema trudnici

23.10.2015 u 12:12

Bionic
Reading

Nakon što su u četvrtak na relaciji Ljubljana - Zagreb poletjele teške optužbe zbog izbjegličke krize, jutros su, očekivano, slovenski mediji dodatno dolili ulje na vatru prozivajući Hrvatsku za neodgovornost i namjerno preusmjeravanje izbjeglica prema Sloveniji, i to preko hladne rijeke Sutle, dok je mariborska policija optužila svoje hrvatske kolege za bešćutnost prema jednoj trudnici koju su unatoč visokom stupnju trudnoće pustili da nastavi prema Sloveniji

Slovenske novice u jutrošnjem izdanju prenose izjave slovenskog premijera Mire Cerara kako je Hrvatska 'traži sukob i svjesno provocira na što Ljubljana neće pasti'.


Cerar je ponašanje službenog Zagreba za slovenske medije ocijenio kao neprihvatljivim i nekolegijalnim. Pritom je je ustvrdio kako je Hrvatska u jeku izbjegličke krize srušila ‘sramotni rekord’.

'Hrvatska je jučer srušila sramotni rekord poslavši u jednom danu na našu granicu čak 13.000 izbjeglica. Takav broj dosad nije zabilježen ni u jednoj državi od Grčke prema sjeveru. To je jednako situaciji da Njemačka u jednom danu primi i zbrine 500.000 ljudi', ustvrdio je Cerar. Pritom je pohvalio slovensku policiju, dijelove vojske, civilnu zaštitu i humanitarne organizacije, ali i upozorio kako jedan dio slovenske javnosti kritizira policiju što je za Cerara 'nažalost, vrlo slovenski'.

Na upit što će Slovenija učiniti ako se suradnja s Hrvatskom ne poboljša, slovenski premijer kazao je kako su otvorene sve opcije, uključujući i postavljanje ograde.

'Očekujem prijedloge rješenja na nedjeljnom sastanku u Bruxellesu. Ako na pomolu ne bude rješenja, Slovenija će biti prepuštena sama sebi', izjavio je Cerar dodajući kako će kao premijer pojačati spremnost i intenzitet djelovanja kako bi zaštitili građane i državu.
 
Slovenske novice također su objavile vijest kako su policajci u blizini graničnog prijelaza Zavrč otkrili ženu koja je bila netom pred porod te je stoga kolima hitne pomoći prevezena u bolnicu u Ptuju. 'Hrvatski policajci vidjeli su u kakvom je stanju trudnica, no svjesno su je pustili preko granice', izvijestilo je ravnateljstvo mariborske policije.
 
Slovenski portal siol.net prenosi izjave slovenskih graničnih policajaca kako su njihovi hrvatski kolege namjerno puštali izbjeglice da se kreću tokom hladne i nabujale rijeke Sutle, dok je za ljubljansko Delo bivši načelnik slovenske policije i stručnjak za krizna stanja Pavle Čelik ocijenio kako ga 'ponašanje hrvatskih policajaca ni najmanje ne čudi'.