prekršio zakone

Slovenska oporba predložila ustavnu tužbu protiv premijera Janeza Janše

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2021 13:21
  • Objavljeno 02.04.2021 u 13:21
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Screenshot / Autor: NIJZ

Slovenske oporbene stranke u petak su, kako su i najavile, u parlamentarni postupak uložile prijedlog za podnošenje ustavne tužbe protiv predsjednika vlade Janeza Janše, navevši da je on prekršio više zakona i ustavnih odredbi

Parlamentarni zastupnici Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD), Stranke Alenke Bratušek (SAB) i stranke Ljevica (L) u prijedlogu optužnice protiv premijera navode da su on i vlada kojoj je na čelu mimo ustava i zakona prisvojili sve ovlasti za upravljanje epidemijom Covida-19 i da su u tome bili neuspješni.

Navodi se, primjerice, da je Janša odbio mogućnost narudžbe dodatnih količina cjepiva Pfizer-BioNTecu u prosincu prošle godine, kao i da provodi pritisak na medije i samostalna državna tijela.

Predstavljajući bit prijedloga tužbe predsjednik LMŠ-a i bivši premijer Marjan Šarec kazao je da Janša odbija isplatu zakonitih sredstava za financiranje Slovenske tiskovne agencije STA, u nastojanju da je planirano uništi, a odbija potvrditi i veći broj državnih tužitelja te predstavnika Slovenije u europskom tužiteljstvu. Navodi iz prijedloga za pokretanje ustavne tužbe protiv premijera utemeljeni su i pokazuju da Janša iz ideoloških pobuda krši temeljna ljudska i ustavna prava, potkopavajući temelje demokracije, kazala je predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon. Ustavna tužba protiv predsjednika države, predsjednika vlade ili ministara u vladi politički je instrument predviđen ustavom, a do sada je u povijesti više puta korišten, no takve optužnice oporbe do sada nijednom nisu uspijevale.

Za podnošenje prijedloga ustavne tužbe u parlamentarni postupak dovoljni su potpisi najmanje desetorice od ukupno 90 članova parlamenta. Parlament o njoj mora raspravljati i glasovati u roku ne dužem od mjesec dana od podnošenja, a ako se to ne dogodi, smatra se da je inicijativa odbačena. Ako do odlučivanja ipak dođe, da bi parlament prihvatio sadržaj ustavne tužbe i poslao je na razmatranje ustavnom sudu potrebna je natpolovična većina glasova zastupnika.

Da bi tužbu prihvatio ustavni sud za ustavnu tužbu bi trebala glasovati dvotrećinska većina ustavnih sudaca. Ni prvo ni potonje se do sada, u više inicijativa za pokretanje ustavne tužbe, do sada nije dogodilo.

Oporba, koja Janšinoj vladi zamjera loše vladanje epidemijom, pritiske na medije i sudstvo i niz drugih pogrešaka ili prijestupa u domaćoj i međunarodnoj politici, na ovaj način želi dokazati da vlada nema parlamentarnu većinu. To se pokazalo i prilikom nedavnog pokušaja vladajućih da smijene predsjednika parlamenta Igora Zorčiča.

Zorčič je prije toga napustio koalicijsku Stranku modernog centra (SMC) te kritizirao Janšu i djelovanje vlade, no za njegovo smjenjivanje nedostajao je jedan glas, što je pokazalo nestabilnu poziciju sadašnje vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!