u subotu od ponoći

Slovenija uvodi kontrole zbog prijetnji terorizma, a ne zbog migranata

19.10.2023 u 17:21

Bionic
Reading

Slovenija ne uvodi privremene granične kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom zbog ilegalnih migranata nego zbog većeg rizika od terorizma te će učiniti sve da ljudi koji žive uz granice ne trpe zbog te privremene mjere, izjavio je u četvrtak u Luxembourgu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

“Slovenija je jučer najavila i obavijestila ministre dviju susjednih država Hrvatske i Mađarske da ćemo uvesti unutarnje granične kontrole zbog povećane opasnosti od terorizma”, rekao je Poklukar novinarima u Luxembourgu, gdje se održava sastanak ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

Privremene kontrole bit će uvedene u subotu u ponoć, najprije na deset dana, a kasnije će se vidjeti hoće li biti produljene. Isti dan Italija uvodi privremene kontrole prema Sloveniji.

“Želim da mjere na granici između Italije i Slovenije budu normalne, da se može normalno živjeti uz granicu. To sam rekao i hrvatskom ministru s kojim sam razgovarao na rubu ovoga sastanka da ćemo mjere prilagoditi ljudima koji žive na granici, da im ne kompliciramo život”, rekao je Poklukar.

Rekao je da je Slovenija podigla razinu prijetnje od terorizma, što je posljedica onoga što se događa u državama EU-a i prije svega na Bliskom istoku.

Izrazio je nadu da će se rizik od terorizma smanjiti u nekom trenutku i da će se onda u hodu ocjenjivati i prilagođavati mjere.

“Vjerujem da ćemo doći u normalne okvire i međusobno se dogovoriti da možda drugim mjerama riješimo ovu krajnju mjeru uvođenje kontrola nekim drugim, blažim mjerama”, rekao je.

Poklukar je ponovio ocjenu hrvatskog ministra Davora Božinovića da je dogovor o uspostavi mješovitih pojačanih hrvatsko-slovenskih kontrola polučio dobre rezultate.

“Te mjere su dobre, rezultati su bitno bolji, ilegalni prelasci granice u posljednje vrijeme su u padu”, rekao je.

Istaknuo je da se zajedno s Božinovićem slaže da je potrebno uložiti sve napore da se pripadnici granične agencije EU-a Frontex rasporede u BiH, kroz koju je koridor za migrante vrlo aktivan.

Na pitanje je li šengenski prostor mrtav zbog sve većeg broja država koje uvode unutarnje kontrole, Poklukar je rekao da trenutačno ne funkcionira i da se što prije treba vratiti u normalno stanje.

  • +13
Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

“Šengen je trenutačno takav kakav jest, a istina je da se treba vratiti normalizaciji. Ključno je zaštititi vanjske šengenske granice, za to postoje različite inicijative i vjerujem da ćemo kroz razgovore doći do zajedničkog rješenja da osiguramo vanjske šengenske granice bolje nego sada. Istina je da šengen trenutačno ne funkcionira, ali je istina da je visoka razina terorističke prijetnje u zemljama Europske unije pa su zapravo ove mjere logične”, rekao je.

Poklukar je opovrgnuo navode da Slovenija inzistira da se Frontex rasporedi na teritoriju Hrvatske.

Rekao je da je to stvar Hrvatske, a da Slovenija nudi pomoć ako joj je potrebna, bilo bilateralno, bilo kroz Frontex.

“To je unutarnja stvar Republike Hrvatske, a ako vam treba pomoć naravno da ćemo pomoći”, rekao je Poklukar.