PROBNI ROK

Poznato je koliko će trajati slovenska, ali i talijanska granična kontrola

19.10.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Slovenska je vlada na sjednici u četvrtak izglasala uvođenje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Odluka stupa na snagu ove subote, a trajat će 10 dana, s mogućnošću produljenja roka

Istu odluku donijela je i Italija, koja je u utorak navečer objavila da zbog povećane prijetnje od terorizma u Europi i na Bliskom istoku uvodi nadzor na granici sa Slovenijom. Uvođenje nadzora predviđeno je za subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja.

'S ministrom unutarnjih poslova Matteom Piantedosijem komunicirali smo na europskoj razini odluku talijanske vlade o ponovnom uspostavljanju kontrole na granici između Italije i Slovenije. Privremena suspenzija važenja Schengenskog sporazuma o slobodnom kretanju u Europi postala je nužna zbog sve slabije situacije na Bliskom istoku i jačanja migrantskih tokova duž balkanske rute, a posebno zbog pitanja nacionalne sigurnosti', napisala je talijanska premijerka Giorgia Meloni na mreži X.

'Preuzimam potpunu odgovornost za ovu odluku', dodala je.

Inače, po Schengenskom zakoniku, prva suspenzija slobode kretanja ne smije trajati dulje od 10 dana, dok sva sljedeća produženja također mogu dosegnuti razdoblja od 20 dana, do ukupno najviše dva mjeseca. Nakon isteka maksimalnog roka, moguće je aktivirati redovnu proceduru te produžiti suspenziju Schengena za dodatna četiri mjeseca, do ukupno šest mjeseci.

  • +11
Slovenija pojačala kontrolu na granici s Hrvatskom Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO