ŽICA NA GRANICI

Slovenija u dva dana primila 5.000 ljudi, u Austriju poslala 3.000

19.10.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Slovenija je u subotu i nedjelju, u drugom izbjegličkom valu koji je zahvatio njenu granicu u zadnjih mjesec dana, primila oko 5.000 migranata, a prema stanju u prihvatnim centrima u ponedjeljak ujutro ih je u toj zemlji još 1.990, objavila je slovenska policija. Šef slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša misli da je Slovenija trebala zatvoriti granicu prema Hrvatskoj odmah nakon što je granicu za migrante zatvorila Mađarska

Najveći dio migranata koji su još u Sloveniji smješten je uz samu austrijsku granicu, u Šentilju i Gornjoj Radgoni.

Zbog odluke Austrije da ograniči dosadašnji prihvat migranata i bojazni da će migranti iz Hrvatske u Sloveniju početi ulaziti nekontrolirano po zelenoj granici izvan graničnih prijelaza, Slovenija je od sinoć u zaštitu schengenske granice, uz 731 pripadnika redovne granične policije, angažirala i 264 pripadnika specijalne policije.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic kazao je da se radi o planu 'intenzivne zaštite schengenske granice' te najavio da će uskoro biti objavljene konkretne mjere ako se nekontrolirani prijelazak granice migranata nastavi.

Slovenska vlada u subotu je najavila moguće aktiviranje pripadnika vojske koja bi u zaštiti granice pomagala policiji ako bi to bilo potrebno, a vojska bi djelovala izvan graničnog pojasa i u mješovitim ophodnjama granice s policijom, ali bez policijskih ovlaštenja.

Iako je krajem tjedna premijer Miro Cerar izjavio da je protiv stvaranja zidova u Europi zbog izbjegličke krize, drugi izbjeglički val mogao bi promijeniti raspoloženje javnosti.

Prema anketi ljubljanskog Dela objavljenoj u ponedjeljak, 87 posto ispitanika smatra da će se migrantsko-izbjeglički val koji je zahvatio Sloveniju nastaviti i preko zime i zabrinuti su kako će se to odraziti na zemlju.

Prema ispitivanju, 65 posto Slovenaca neprihvatljivom je nazvalo nedavnu odluku Mađarske da zbog migranata na granici sa Slovenijom postavi žičanu ogradu, što je kasnije povučeno, ali su na granici i dalje jake policijske patrole i privremena obustava schengenskog prostora bez granica.

Trideset i sedam posto ispitanika smatra da je Slovenija do sada dobro reagirala na migrantsku krizu, a 12 posto da su reakcije vlade bile čak 'jako dobre', no anketa je provedena prije zadnjih zapleta s prolaskom migranata iz Hrvatske, zbog čega je sinoć i Slovenija na dijelu granice uvela posebne mjere i postavila ogradu.

Šef slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša izjavio je u subotu da je Cerar pogriješio što nije prihvatio ponudu Njemačke koja mu je navodno nudila pomoć u zaštiti schengenske granice prema Hrvatskoj i što, odmah nakon što je granicu za migrante zatvorila Mađarska, to isto nije napravila i Slovenija.