KONTROLA GRANICE

Slovenija poslala sto vojnika na granicu s Hrvatskom

18.02.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Slovenska novinska agencija (STA) objavila je na Twitteru da je slovenska vojska posllal stotinu vojnika na granicu s Hrvatskom kako bi pomogli policiji u patroliranju zelenom granicom. Na ovaj način Slovenija je dodatno pooštrila kontrolu granice zbog izbjegličke krize. 24 ur pišu da će se vojska priključiti policijskim ispostavama Kopar, Celje, Maribor i Novo Mesto

Na temu izbjegličke krize danas će u Zagrebu razgovarati šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije koji će raspravljati o svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima u hotelu International. Uoči sastanka Inicijativa Dobrodošli! organizira prosvjednu akciju pod nazivom 'Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći', koja će se održati u 12,15 sati ispred hotela

Iako austrijske restrikcije u primanju izbjeglica i migranata nemaju potporu u ustanovama EU-a, zemlje na migracijskoj ruti nemaju druge mogućnosti nego im se prilagoditi, izjavio je nakon sinoćnjeg sastanka u Bruxellesu, posvećenog izbjegličkoj krizi, slovenski premijer Miro Cerar.

Radnu večeru na kojoj se govorilo o problemu migracija i boljoj suradnji država na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, hrvatski premijer Tihomir Orešković, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije

Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

'Mjere Austrije koja je uvela restrikcije za prihvat migranata i izbjeglica nisu doživjele odobravanje", kazao je Cerar, dodavši da su europski dužnosnici prema austrijskoj politici kritični. "No, te su mjere s druge strane činjenica koju Slovenija mora uvažavati', kazao je Cerar.

Austrija je najavila da će ubuduće primati zahtjeve za azil samo 80 ljudi dnevno, a uvodi i kvote njihova dnevnog dolaska, kako bi smanjila izbjeglički val.

Ni mi nismo zadovoljni austrijskim restrikcijama, ali ih razumijemo jer je Austrija u velikom problemu, kazao je Cerar nakon sastanka, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Po Cerarovoj se ocjeni i na sinoćnjem sastanku pokazalo da je slovenska inicijativa da se migrantski val zaustavi na granici Makedonije i Grčke realistična i ima izgleda na uspjeh.