SUSRETA S TILLERSONOVIM ZAMJENIKOM

Slovenija o problemu s Hrvatskom izvijestila Washington

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2018 20:10
  • Objavljeno 07.02.2018 u 20:10
Wess Mitchell

Wess Mitchell

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar u srijedu se u Washingtonu sastao s pomoćnikom američkog državnog tajnika za europske poslove Wessom Mitchellom, pri čemu su se složili da su odnosi dviju država od strateške važnosti za obje strane, a bilo je riječi i o provedbi arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Središnja pozornost u razgovoru bila je posvećena aktualnim prilikama u Europi i situaciji na zapadnom Balkanu, pri čemu je Logar američkom sugovorniku pojasnio trenutno stanje oko primjene arbitražne presude. Logar je sugovorniku izrazio važnost poštovanja presude u smislu poštovanja vladavine prava u regiji i EU-u, te mu predstavio u utorak objavljenu strategiju EU-a prema zapadnom Balkanu. Pozvao je američku stranu na aktivnu ulogu i bilateralnu suradnju sa Slovenijom u okviru inicijativa u regiji, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države su u niz navrata izrazile stajalište kako je granični spor i arbitraža bilateralno pitanje za koje sporazumno rješenje trebaju pronaći Hrvatska i Slovenija. Slovenija takvim američkim stajalištem nije zadovoljna i inzistira da su to pitanja međunarodnog prava koja obvezuju Hrvatsku na provedbu arbitražne odluke koju ne priznaje i odbacuje svako bilateralno rješavanje spora.

  • +1

Arbitražni spor godinama politička top tema

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

Američki državni tajnik Rex Tillerson u studenom se zauzeo za bilateralno rješenje u odgovoru slovenskom kolegi Karlu Erjavcu na njegovo pismo u kojemu je početkom srpnja naveo da bi SAD trebao biti 'na strani međunarodnog prava' u arbitražnom sporu Slovenije s Hrvatskom.

Kako se navodi, na sastanku je postignuta suglasnost da je jačanje odnosa Slovenije i SAD-a važna i razmjena posjeta na visokoj razini, a slovenski je dužnosnik američkog državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao da sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, tradicionalnom vanjskopolitičkom eventu koji se svake jeseni održava u Sloveniji.

  • +22
  • +19

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!