DIPLOMATSKA NOTA SA ZRINJEVCA

Hrvatska oštro na slovenske kazne ribarima: Odgovorit ćemo im na isti način

27.01.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Hrvatska je u subotu uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom dijelu Savudrijske vale i najavila da će odgovoriti na jednak način

Slovenska policija objavila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Ribarima su poslane kazne 'zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice', objavila je policija na svojim internetskim stranicama i upozorila da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je uputilo diplomatsku notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu, tvrdeći da su ribari bili 'u hrvatskim područjima mora'.

'Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način', stoji u priopćenju.

  • +22
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izjavio je Hini kako nijedan istarski ribar zasad nije dobio slovensku kaznu i najavio da će, ako ih dobiju, prema dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem proslijediti načelniku sektora za granicu istarske policije.

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Na Zrinjevcu smatraju da slovenska najava predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

'MVEP podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju', stoji u priopćenju.