povratak zaraze

Angela Merkel želi osnovne restriktivne mjere zadržati do početka srpnja

25.05.2020 u 18:34

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel unatoč otporu nekih saveznih pokrajina ustraje na zadržavanju osnovnih mjera sprječavanja širenja zaraze koronavirusa i nakon 5.lipnja, priopćeno je u ponedjeljak.

"Osnovne mjere poput održavanja razmaka, ograničenja kontakata i higijenskih pravila moraju vrijediti i nakon 5. lipnja", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

To proizlazi iz prijedloga savezne vlade koji služi kao podloga za razgovore s predstavnicima saveznih pokrajina. Vlada, prema tom prijedlogu, preporučuje produljenje ovih osnovnih mjera najmanje do 5. srpnja.

Seibert je objasnio kako Helge Braun, šef kancelarskog ureda zadužen za koordinaciju u kriznim slučajevima, trenutno raspravlja s predstavnicima saveznih pokrajina o daljnjim mjerama u borbi protiv širenja bolesti covid-19.

Savezne pokrajine Tirinška i Saska su najavile da nakon 5. lipnja žele ukinuti osnovne mjere.

Premijer savezne pokrajine Tirinške Bodo Ramelow je rekao kako će svojoj vladi predložiti prijelaz na regionalizaciju mjera tj. zadržavanje mjera samo u onim dijelovima zemlje u kojima će broj novih zaraza u roku jednog tjedna prijeći brojku od 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Vlada savezne pokrajine Saska je najavila povratak normalnim uvjetima s izuzecima u slučaju povratka zaraze.

Predstavnici ostalih saveznih pokrajina žestoko su kritizirali planove ovih istočnih saveznih pokrajina u kojima je za sada broj zaraženi koronavirusom mnogo niži nego na zapadu Njemačke.

Steffen Seibert je naglasio kako će vlada insistirati na zadržavanju temeljnih mjera u svih 16 saveznih pokrajina.

"Mi želimo napredak koji bi ostvarili zajednički a ne da ga sad dovodimo u opasnost", rekao je Seibert na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak.

U saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska je posljednjih dana na lokalnim razinama dolazilo do naglog izbijanja zaraze.

U Frankfurtu se 107 osoba zarazilo na jednoj misi a u Donjoj Saskoj je protiv vlasnika jednog restorana u kojem se zarazilo 14 osoba, pokrenut prekršajni postupak.