izrada studije

Slovenija najavila testiranje nacionalnog uzorka na Covid-19

15.04.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Slovenija će od idućeg tjedna krenuti s posebnim testiranjem na nacionalnom uzorku od preko tisuću ljudi iz raznih dijelova zemlje kako bi dobila jasniju sliku o razmjerima epidemije i broju stvarno oboljelih od Covida-19, objavljeno je u srijedu u Ljubljani

Posebno testiranje koje će se provesti mimo do sada prikupljenih podataka najavio je na konferenciji za novinare Miroslav Petrovec, ravnatelj Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

Iz dobivenih podataka nastat će studija, kakvu su već najavile Njemačka i Austrija za svoju populaciju, kojom bi se procijenilo koliki je stvaran broj zaraženih, tko je već stekao imunitet, tko je akutan nosilac virusa i kakvo je stanje onih kojima je određena samoizolacija, ali zbog blažih simptoma nisu bili testirani, kazao je Petrovec.

Vlada će idući tjedan poslati anketne upitnike ljudima odabranim za nacionalni uzorak. U anketu će biti uključeni odrasla populacija i djeca iz raznih regija, a nakon anketiranja, koje je na dobrovoljnoj osnovi, kod tih će osoba biti uzeti brisevi radi testiranja te uzorci krvi radi analize na prisutnost antitijela, pojasnio je Petrovec.

Rezultati toga testiranja bit će ključni pri budućim odlukama vlade o ublažavanju restriktivnih mjera, potvrdio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Po njegovim riječima, relaksacija mjera socijalne distance i ograničenja u kretanju stanovništva morat će ići postupno i u fazama. Najprije će se ublažiti neke restrikcije u zdravstvenom sustavu, kako bi na pregled i pretrage mogli doći na red oni s bolestima kod kojih bi čekanje na tretman moglo dovesti do pogoršanja stanja i mogućnosti izliječenja, naveo je Gantar. Do sada je zbog epidemije koronavirusa takvih pregleda, tretmana, pa i operativnih zahvata bilo znatno manje, jer je u fokusu napora zdravstvenog sustava bio Covid-19.