SANADER

Slovenija mora ukinuti blokadu

01.03.2009 u 19:51

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u intervjuu njemačkom dnevnom listu Frankfurter Rundschau (FR) objavljenom u nedjelju izjavio je da Slovenija treba ukinuti blokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom, istodobno naglašujući da Hrvatska ne postavlja nikakve uvjete kad je riječ o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu

'Blokada se naprosto mora ukinuti', izjavio je Sanader u razgovoru za Frankfurter Rundschau. 'Hrvatska, lokomotiva pristupa za cijeli Balkan, od Božića miruje', piše FR, dodajući da je za to 'kriva susjedna Slovenija, koja koristi svoju poziciju članice EU kako bi odlučila u svoju korist stari spor oko morske granice i nekoliko hektara zemlje'.

'Dobro je i važno je da se međusobno razgovara. Razmijenili smo naša različita stajališta', rekao je Sanader na pitanje o ishodu nedavnog razgovora sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom, podsjetivši i na sporazum o rješavanju graničnog spora što ga je 2007. postigao s Pahorovim prethodnikom na čelu slovenske vlade Janezom Janšom. 'Pahor mi je sad rekao da to nije dobro rješenje', ali je pristao da se još jednom sastanu hrvatsko-slovenska povjerenstva za rješavanje graničnog problema, otkrio je Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade izjavio je da mu je njegov slovenski kolega rekao kako je osobno za to da Hrvatska 3. travnja, kako je i predviđeno, pristupi NATO-u. Istodobno mu je priznao da ne može puno učiniti kad je riječ o inicijativi za referendum o hrvatskom pristupu NATO-u, koju su u Sloveniji pokrenule nacionalističke snage.

Upitan za inicijativu Europske komisije o posredovanju u hrvatsko-slovenskom sporu pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, predsjednik hrvatske Vlade ocijenio je da 'to nema mnogo smisla' prije nego što 'naša povjerenstva završe posao'.

Na pitanje njemačkog novinara ima li Hrvatska toliko vremena da može čekati na rezultate pregovora, Sanader je izjavio: 'To nema veze s vremenom. Slovenija je blokirala 11 od 35 pregovaračkih poglavlja. Očekujem da najprije ukine blokadu'.

Sanader je u razgovoru potvrdio da od drugih članica EU dobiva dovoljnu podršku u tome pitanju, za kojega je njemački novinar rekao da ne bi trebalo biti dio pristupnog procesa i da je Slovenija načela tabu temu.

Također je potvrdio da se na Sloveniju vrši pritisak, 'ali ne javno'. Izrazio je nadu da će pritisak postati javan ukoliko se problem ne riješi, a upitan je li mu to netko obećao, izjavio je: 'Tako daleko ne bih išao'.

Sanader je zanijekao tvrdnju da glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz predbacuje Hrvatskoj da uskražuje dokumente o Oluji. 'Nije točno da je Brammertz to tako rekao. Jasno je rekao da postoji dobar napredak, ali da još uvijek očekuje neke dokumente. Ali njih nema u ministarstvu obrane', rekao je on.

Potvrdio je da Vlada i Državno odvjetništvo tragaju za tim dokumentima te izrazio nadu da će oni biti pronađeni ili da će se utvrditi kako su nestali. 'Najprije je bila riječ o 158 dokumenata, a sad samo o 23', rekao je Sanader.