financije

Slovenija donijela zakon o 'švicarskim' kreditima, banke tvrde da je neustavan

03.02.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Manje od tri mjeseca pred parlamentarne izbore slovenski zastupnici su velikom većinom prihvatili zakon kojim se valutni rizik kredita uzetih u švicarskim francima dijeli između banaka i korisnika kredita, a banke su najavile da će ga osporavati pred ustavnim sudom

Premda vlada formalno nije podržala zakonski prijedlog udruge "Frank", koju su osnovali korisnici tih kredita, za zakon je sinoć glasovalo 52 zastupnika, uz osam glasova protiv, pa je potvrđen, no banke su već najavile da će od ustavnog suda tražiti da se njegova primjena suspendira dok ne bude utvrđeno je li u skladu s ustavom.

Prihvaćeni zakon predviđa da se u kreditne ugovore u švicarskim francima, koji su zaključeni od 28. lipnja 2004. do 31. prosinca 2010., uključe dodatne klauzule kojima će se odrediti najviši dopušteni opseg promjene valutnog tečaja. Time bi se valutni rizik za kredite u "švicarcima" podijelio između ugovornih stranaka, intencija je zakonskog rješenja.

Takve bi anekse na kreditne ugovore, pa i  na one kredite koji su već otplaćeni, banke trebale pripremiti u roku od 60 dana nakon što zakon stupi na snagu.

Udruga slovenskih banaka izrazila je oštro protivljenje takvom zakonu, ustvrdivši kako je protuustavan te da krši nacionalne i europske zakone, a najavila je postupak njegova osporavanja  pred ustavnim sudom.

Primjenom zakona nastale bi "nepopravljive štetne posljedice za one koji su zakon inicirali, te za financijsku stabilnost i gospodarstvu u cjelini", tvrde banke.

Uz to, dodaju da je zakon neustavan jer bi se primjenjivao retroaktivno, te da je "operativno neizvodiv". Također upozoravaju da je Slovenija prva članica Eurozone koja se odlučila na donošenje takvog rješenja problema kredita u švicarskim francima, što bi moglo naškoditi njenoj reputaciji u Europskoj monetarnoj uniji.