NOVA VLADA

Slovenija će uvesti istospolne brakove

12.09.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Nova slovenska vlada Mire Cerara donijet će zakonsko rješenje kojim se istospolne zajednice izjednačavaju s bračnom zajednicom i vanbračnom zajednicom muškaraca i žena, najavila je u petak Anja Kopač Mrak, ministrica za rad, socijalnu politiku i jednake mogućnosti u vladi na odlasku koja će na istom mjestu ostati i u novoj vladi

'Vjerujem da ćemo u ovoj koaliciji smoći snage za zakon o partnerskoj zajednici koji će de facto izjednačiti istospolna partnerstva s brakom i vanbračnom zajednicom muškarca i žene', izjavila je Kopač Mrak prilikom ispitivanja na parlamentarnom odboru za socijalnu politiku koji ju je potvrdio kao kandidatkinju za ministricu u novoj vladi.


'Očekujem da ćemo to pitanje regulirati vrlo brzo jer se radi o hitnom slučaju, Slovenija na tom području zaostaje i nalazi se na repu europskih država', kazala je Kopač Mrak.
Zakonski prijedlog vlade na odlasku kojim se pokušavalo riješiti pitanje istospolnih zajednica i povećati njihova zakonska prava odbačen je prije skoro dvije godine na referendumu koji je potaknula oporba.

Prema starom zakonskom rješenju koje je usvojeno 2008. godine istospolni partneri u Sloveniji mogu svoju vezu 'registrirati' na općini, ali takvi partneri time ne dobivaju prava kakva imaju partneri u trajnim heteroseksualnim vezama i braku, kao što su pravo nasljeđivanja te pravo usvajanja djece.