NEOVISNOST OD POLITIKE

Slovenci uoči referenduma o javnom rtv-u

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2010 13:52
  • Objavljeno 11.12.2010 u 13:40
slovenija referendum

slovenija referendum

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenci će u nedjelju na referendumu odlučivati o zakonu koji regulira status i upravljanje javnim radijem i televizijom, pri čemu ih je vlada pozvala da glasuju za, a oporba da zakon odbiju

'Odlučuje se o tome želimo li autonomniji rad javne radio-televizije i njenu nezavisnost od politike', rekao je premijer Borut Pahor, pozivajući birače da se odazovu na referendum u nedjelju. Pahor tvrdi da on nikad kao premijer nije vršio pritiske na novinare, no da su potrebne promjene zakona o javnoj radio televiziji koji je donijela vlada njegova prethodnika Janeza Janše

Stranke u Pahorovoj koaliciji navode da će novo ustrojstvo javnog rtv-servisa omogućiti njegovu financijsku stabilnost i kvalitetniji program. Novim bi se zakonom tako televizijska pretplata usklađivala s inflacijom, natječaji za urednička mjesta bili bi javni, nadzorno i programsko vijeće manje, a u njima manje članova koje izravno imenuju vlada i parlament.

Sasvim suprotno od vladajućih stranaka novo zakonsko rješenje ocjenjuje oporba koja je pozvala birače da novi zakon na referendumu odbiju. Vlada novim zakonom želi preuzeti javnu televiziju u političkom i ekonomskom smislu, uz njenu komercijalizaciju, ocjena je koju je proteklih dana iznosila oporba.

Stranke desnog centra posebno su kritične prema odredbi zakona po kojoj javni RTV-servis ne bi više imao status javne ustanove od posebnog nacionalnog interesa nego status trgovačkog društva mješovita vlasništva. Pri tomu bi novinari izgubili dosadašnji status 'javnih službenika', a zaposleni mogli odlučivati o imovini radio-televizije. Oporba je nezadovoljna i zakonskom odredbom po kojoj bi se u program mogla uvrstiti polusatna tjedna emisija za takozvane 'neautohtone manjine'.

Za razliku od vladajućih stranaka, oporba tvrdi da je u vrijeme kad je ona bila na vlasti bilo manje pritisaka na novinare i da Pahorovoj vladi smetaju novinari koji kritički izvješćuju o aferama sadašnje vlade koja ih zapravo želi utišati.

Riječ je o drugom referendumu u Sloveniji u ovoj godini, nakon što je prije šest mjeseci referendumom potvrđena ratifikacija arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Ukoliko Pahorova vlada sutrašnji referendum o javnoj radio-televiziji i dobije, mogao bi se ponoviti tijesan rezultat koji je tada zabilježen, kad je u prilog arbitraže glasovalo nešto više od polovice birača, ocjena je slovenskih medija i analitičara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi