'MOGUĆNOST POLA-POLA'

Slovenci očekuju Rehnov pozitivan odgovor

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.05.2009 17:25
  • Objavljeno 15.05.2009 u 17:21
Olli Rehn i Borut Pahor

Olli Rehn i Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: -

Slovenija će potkraj ovog ili u početku idućeg tjedna dostaviti povjereniku za proširenje EU-a Olliju Rehnu svoje dopune na njegov prijedlog o arbitraži. Parlamentarni odbor za vanjsku politiku u petak je prihvatio te dopune, na koje slovenska politika očekuje pozitivan odgovor Rehna i Hrvatske

LJUBLJANA - 'Mogućnosti da ih Rehn prihvati su pola - pola', izjavio je u petak u razgovoru za informativni portal slovenskoga državnog telekomunikacijskog operatera predsjednik spomenuta odbora Ivo Vajgl. Dodao je da vjeruje kako Rehn nije iznenađen što Slovenija na njegov prijedlog šalje dopune jer je od početka znao da su hrvatska i slovenska stajališta o nekim pitanjima graničnog prijepora 'dijametralno suprotna'.

'Očekujem da Europska komisija, odnsno Olli Rehn i njegovi suradnici, temeljito prouče naš odgovor. Nalazimo se na sredini procesa', rekao je Vajgl. Po njegovu mišljenju, Rehn je od početka posredovanja znao da prihvaća velik izazov i da nije lako riješiti granični prijepor.

'Mislim da će naše amandmane morati proučiti i Hrvatska. Želimo riješiti granično pitanje, to je za nas važno, kao i za Hrvatsku, ako ne i važnije', rekao je Vajgl, povezavši granično pitanje s nastavkom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono).

Slovenska politika i pravna struka tumače da bi to načelo omogućilo da Slovenija tijekom arbitraže predoči 'povijesne i druge' argumente kojima tumači da joj pripada 'teritorijalni kontakt' s otvorenim morem mimo striktnih odredaba međunarodnog prava.

U Sloveniji se proteklih dana ogorčeno raspravljalo o tome je li za uvrštenje tog načela u slovenska pregovaračka stajališta zaslužna sadašnja ili prijašnja vlada Janeza Janše. Lijevi centar optužuje Janšinu vladu da je to nečelo ispustila iz 'u međuvremenu ugasloga' načelnog dogovora Janše i Sanadera s Bleda, po kojemu je granični prijepor trebalo predati Međunarodnom sudu pravde.

Vajgl je na televizijskoj postaji TV Pika, tijekom predizbornog sučeljavanja za Europski parlament, ponovio da je Janša pristao na arbitražu ne uzevši u obzir načela pravičnosti i tako oslabio slovenski pregovarački položaj. Vajgl smatar da je sadašnja vlada to načelo postavila kao uvjet i tako prema Hrvatskoj pokazala odlučnost.

Milan Zver, potpredsjednik Janšinih Slovenskih demokrata (SDS), koji se također kandidirao za eurozastupnika, odgovorio mu je da i ta stranka podupire načelo pravičnosti, ali da je slovenski pregovarački položaj oslabila Pahorova vlada jer je dugo čekala s odgovorom na Rehnov prijedlog i tako dala Hrvatskoj prednost u odgovoru.

Negdašnji premijer Alojz Peterle, koji se kandidira za novi mandat u EP-u, izjavio je da bez načela pravičnosti granični prijepor s Hrvatskom neće biti riješen.

Prijeko je potrebno uvrstiti načelo pravičnosti i povijesne okolnosti, istaknuo je Peterle tijekom predizbornog sučeljavanja kandidata za EP na televiziji Pika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!