POPIS GRANIČNIH PRIJELAZA

Slovenci objavili gdje će se i kako točno kontrolirati granica prema Hrvatskoj

20.10.2023 u 13:58

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je Uredbu o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom, na kojima je dopušten prelazak državne granice za trajanja privremene ponovne kontrole, do 30. listopada 2023. godine

Mjere će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske, kažu iz slovenskog MUP-a.

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom određeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet. Na njima granicu mogu prelaziti građani svih zemalja i na njima će se promet kontrolirati sistematski. To su:

- Sečovlje (Sicciole)

- Dragonja (Dragogna)

- Sočerga - Starod

- Elšan

- Petrina

- Metlika

- Obrežje

- Dobovec

- Gruškovje

- Zavrč

- Petišovci.

Prijelazi na kojima će građani svih zemalja moći prelaziti granicu u željezničkom prometu su:

- Rakitovec

- Ilirska Bistrica

- Metlika

- Dobova

- Rogonja

- Središće ob Dravi

- Lendava.

  • +13
Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Za prelazak unutarnje kopnene granice s Hrvatskom samo za osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema pravu Europske unije (stanovništvo svih zemalja koje pripadaju Schengenskom sporazumu) uspostavljeno je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet:

- Podgorje

- Babno polje

- Vinica

- Slovenska vas

- Rigonce

- Orešje

- Bistrica ob Sotli

- Imeno

- Rogatec

- Ormož

- Središče ob Dravi

- Gibina.

Ovo u praksi znači da, primjerice, ako u vozilu prevozite državljane trećih zemalja, možete biti vraćeni s ovih graničnih prijelaza.

Iz slovenskog MUP-a pozivaju putnike na graničnim prijelazima da se pridržavaju odredbi koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za prelazak granice na svakom graničnom prijelazu te izmijenjenog režima prometa, a također se moraju pridržavati uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prijelaz granice, pa prije prelaska granice trebaju provjeriti valjanost putnih isprava.