JOŠ JEDAN SASTANAK BEZ REZULTATA

Slovence ne bi zadovoljila izjava o granici

17.03.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Na trojnom sastanku europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih

Povjerenik Rehn je iznio neka kompromisna rješenja, a u ovom trenutku oko toga se nismo dogovorili, ali obavit ćemo konzultacije oko toga u Zagrebu i Ljubljani i onda vidjeti kako dalje. Ono što je pozitivno, razgovarali smo o mogućnosti da obje strane potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da nema prejudiciranja granica, da svaki dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. godine ni na koji način ne prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije", izjavio je hrvatski ministar Gordan Jandroković nakon trosatnog razgovora u Europskoj komisiji.

Jandroković je najavio novi sastanak za sljedeći tjedan.

Upitan bi li potpisivanje takve izjave značilo deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, Jandroković je odgovorio da bi ona bila "važna" i da vjeruje da bi "mogla biti temelj za deblokadu".

Slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar izjavio je da ta izjava ne bi bila dovoljna za deblokiranje pregovora.

"Povjerenik Rehn je imao neke ideje kako bi pomaknuli stvar naprijed o kojima svi skupa i svatko za sebe moramo razmisliti. Govorili smo o mogućoj izjavi u vezi s 25. lipnjem 1991. godine, koja bi riješila pitanje hrvatske dokumentacije u pregovaračkim stajalištima. Hrvatsku je naravno zanimalo kada će Slovenija deblokirati pregovore i tu nisu dobili odgovor koji bi željeli, mi ćemo deblokirati pregovore tek kada se promijene okolnosti i kada to bude dio šireg dogovora. Sama za sebe ta izjava ne bi promijenila okolnosti, treba nam širi dogovor", rekao je Žbogar.

Prvi sastanak je završio jedinim zaključkom da će se razgovori nastaviti. Europska komisija nastoji približiti stajališta dviju zemalja glede mandata ili uvjeta pod kojima bi djelovala posrednička skupina.

Hrvatska drži da posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu te u oblikovanju prijedloga rješavanja ostalih pitanja, poput režima plovidbe ili ribolova. Hrvatska također očekuje trenutačnu deblokadu pregovora.

Slovenija traži da posrednička skupina odredi graničnu crtu, polazeći od stanja zatečena 25. lipnja 1991, na dan proglašenja neovisnosti dviju zemalja, da se odlučuje o cjelokupnoj morskoj i kopnenoj granici i da se poštuje načelo pravičnosti.