SAM KRIV

Slovenac kojega je ugrizao poskok ostao bez odštete

03.08.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Slovenac koji je tužio državu zbog ugriza poskoka neće dobiti traženu odštetu od 10.400 eura jer ljudi koji odlaze u prirodu sami preuzimaju rizik od mogućeg susreta s divljim životinjama u njihovim staništima, te odgovornost za eventualnu štetu, presudio je slovenski vrhovni sud, okončavši tako sudovanje koje je trajalo punih 14 godina.

Neimenovani ljubitelj prirode i izletnik tvrdio je u tužbi da je država odgovorna što ga je poskok ugrizao za ruku dok se 1996. godine penjao šumskim obronkom, na označenom izletničkom pravcu, na području Kočevja, nakon čega se liječio mjesec dana.

Odštetu je zatražio jer je država zakonska vlasnica svih divljih životinja, tim prije što je poskok zakonom zaštićena zmija. No, vrhovni je sud u konačnoj presudi naveo da je nemoguće očekivati da država kontrolira kretanje i ponašanje svake zmije na svom teritoriju, pa ni poskoka kao zaštićene vrste.

Tužitelj se u svom odštetnom zahtjevu pozivao na činjenicu da se država u jednom slučaju izvansudski nagodila s oštećenikom kojega je napao medvjed, prenijeli su u utorak slovenski mediji. Sada je međutim vrhovni sud dao do znanja da se na takve nagodbe ubuduće neće pristajati.

Rizik da sretnemo divlju životinju u njenom prirodnom staništu predstavlja uobičajeni odnosno normalni rizik koji na sebe preuzima svaki posjetitelj koji se kreće tim okolišem, a država za moguću štetu u takvim slučajevima ne snosi odgovornost, navodi se u obrazloženju vrhovnog suda.