zabrinjavajući rast zaraze

Slovačka planira novo masovno testiranje stanovništva: Ako rezultati budu dobri, ublažit će mjere

16.01.2021 u 23:25

Bionic
Reading

Slovačka planira provesti drugo masovno testiranje te izolaciju pozitivnih kako bi suzbila zabrinjavajući rast zaraze koronavirusom, rekao je u subotu ministar zdravstva Marek Krajci

Vlada je zabrinuta jer od prijelaza godine raste broj novozaraženih i broj hospitaliziranih.

Prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins u subotu navečer Slovačka ima 222.752 zaraženih te 3417 umrlih od covida-19.

U subotu je u Slovačkoj bilo 3055 oboljelih od covida u bolnicama, što je ipak usporavanje otkako je vlada uvela djelomično zatvaranje, piše Reuters.

"Želimo testirati ljude, izolirati one koji šire virus, njihove kontakte i tako srezati zarazu za 50 posto", rekao je Krajci za televiziju. 

Više pojedinosti vlada će objaviti u nedjelju. 

Ako testiranje bude uspješno, Slovačka bi mogla ublažiti neke epidemiološke mjere početkom veljače, rekao je Krajci.

Sustav upozorenja na covid-19 u Slovačkoj ima šest razina označenih bojama i sada je na snazi crna koja označava najviši stupanj upozorenja.

Slovačka je u prvom krugu masovnog testiranja 31. listopada i 1. studenoga testirala 3,6 od ukupno 5,5 milijuna Slovaka, a drugi krug, planiran početkom prosinca odgođen je zbog otpora i logističkih poteškoća.

Sudjelovanje na masovnom testiranju bilo je dobrovoljno, no svatko tko nije mogao dati negativan rezultat testa nije smio dva tjedna ići na posao.