europska komisija

Sljedeći tjedan ekspertni sastanak o provedbi uredbe o kontrolama na granicama

09.04.2017 u 21:20

Bionic
Reading

Europska komisija sljedeći tjedan namjerava organizirati sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o provedbi uredbe o sustavnoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome pojavljuju, doznaje se u nedjelju

'Europska komisija namjerava organizirati sljedeći tjedan ekspertni sastanak sa zemljama članicama o provedbi dodatnih kontrola i o mogućim poteškoćama koje se mogu pojaviti na pojedinim granicama', rekla je Hini u nedjelju glasnogovornica Komisije Tove Ernst.

Uredba o sustavnom pregledu putnika na vanjskim schengenskim granicama, koja je stupila na snagu, izazvala je velike zastoje graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije. Stoga su Hrvatska i Slovenija u dogovoru s Komisijom privremeno derogirale provedbu te uredbe nakon čega se znatno smanjilo čekanje na granicama.

Od subote navečer provode se samo ciljane, a ne sustavne kontrole, prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.

'Komisija je kontaktirala hrvatske, slovenske i grčke vlasti u pogledu mogućnosti provedbe ciljanih kontrola i podsjetila na uvjete za koji to žele provesti te da se mora provesti procjena rizika o mogućim sigurnosnim učincima takve derogacije', dodala je glasnogovornica.

Komisija podsjeća da nova uredba o sustavnim provjerama uzima u obzir situacije koje mogu imati neproporcionalni učinak na promet na granici. U slučajevima kada postoje dokazi da sustavne kontrole svih građana EU-a imaju takav učinak, zemlje članice mogu uvesti ciljane provjere u relevantnim bazama podataka na nekim kopnenim i mors

kim graničnim prijelazima pod uvjetom da procjena rizika ne pokazuje da to dovodi do smanjenja razine sigurnosti. Do sada su se sustavno provjeravali samo građani trećih zemalja, dok su se građani EU-a kontrolirali sporadično.

No, nakon terorističkih napada u Parizu u studenome 2015. godine i rastuće opasnosti od terorista, državljana EU-a, koji se mogu bez nadzora kretati unutar schengenskog prostora, Komisija je predložila da se uvedu sustavne kontrole za sve i na ulasku i izlasku iz EU-a.