STUDENO SUNCE

Slijedi nam tjedan dana prohladne vedrine

11.11.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Nakon prolaska ciklone, koja je Jadranu donijela nešto više oborina i oblaka, u cijeloj Hrvatskoj narednih tjedan dana zadržat će se sunčanije i hladnije vrijeme s temperaturama primjerenijim sredini studenog, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom, osobito u gorskim krajevima. Puhat će većinom slab sjeveroistočni vjetar, koji će u gorskoj Hrvatskoj biti umjeren i jak. Jutarnje temperature kretat će se od -3 do 2 °C, a najviše dnevne uglavnom između 4 i 9 °C.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno vedro. Puhat će umjerena do jaka bura, koja će ujutro podno Velebita imati olujne udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 1 do 5 °C,a uz obalu i na otocima od 6 do 12 °C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18 °C.

Nedjelja će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčana i prohladna uz većinom slab vjetar. Ujutro će biti mraza s temperaturom između -6 i -1, dok će se najviše dnevne i dalje kretati u rasponu od 5 do 10°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti vedro. Puhat će slaba do umjerena bura, samo ponegdje pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C, dok će najviše dnevne biti između 14 i 19°C.

Slično suho, sunčano i hladno vrijeme zadržat će se i veći dio sljedećeg tjedna. U ponedjeljak i utorak u cijeloj će zemlji biti pretežno sunčano. Na Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, dok će u unutrašnjosti vjetar biti većinom slab. Magle, kakve su obilježile početak studenog u sljedećim se danima neće ponoviti jer će zrak biti dosta suh. Temperature zraka neće se bitno mijenjati što znači da stanovnici unutrašnjosti moraju biti spremni na jutarnji mraz. Dnevne temperature u unutrašnjosti će se kretati između 4 i 9 °C, a na Jadranu uglavnom između 11 i 16 °C. Slično vrijeme zadržat će se i narednih dana, međutim, na Jadranu će od srijede malo zatopliti, dok će na kopnu biti malo više izgleda za jutarnje magle.

Očekuje nas dakle tjedan dana vrlo zdravog, hladnijeg, ali suhog, vremena. Bit će manje smoga, zrak će biti čišći, a domaćice će konačno moći brzo osušiti nakupljeni veš, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Na današnji dan 11. studenog. 1911. SAD je pogodio veliki val hladnoće poznat kao Veliki plavi sjevernjak. Tada je u Kansas Cittyju u jednom danu temperatura pala sa 24 °C na ledenih -12 °C.

Budući da se ovih dana obilježava Martinje, dobra je vijest da neće biti toliko magle pa će sigurnost u prometu, barem što se vremena tiče biti bolja.

Zapadne obale Aljaske, kao i istok Sibira proteklih je dana zahvatila izuzetno snažna oluja, kakva na Beringovom moru nije viđena u zadnjih 37 godina. Oluja, okarakterizirana i kao 'snježni uragan', bila je praćena uraganskim vjetrovima, visokim valovima i mećavom. Na obalama Aljaske puhali su vjetrovi konstantne brzine od 113 km/h, a mjereni su i udari od 130 km/h. Grad Nome na Aljasci preplavio je plimni val visine 2,1 metara, a vjetar je odnosio krovove. Visina valova na otvorenom moru dostizala je i 12 metara.