novi pravilnik

Slavonska općina zapošljava šest ljudi, i tvrde da time štede. Provjerili smo kako

01.03.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Slavonska Općina Ivankovo zaposlit će šest novih djelatnika, od tajnice načelnika preko komunalnog redara do upravnog pravnika, dva ekonomista i građevinara. Tako planiraju - uštedjeti. Kako je to moguće, pitamo načelnika Marka Miličevića

'Zapošljavamo šest novih ljudi. Otvorili smo komunalno poduzeće koje, nažalost, do sada nije bilo u Ivankovu. Imamo novi Pravilnik o unutarnjem redu koji propisuje mjesta i formalno matematički smo na brojnom stanju tu negdje, ali smo zato financijski smanjili plaće', objašnjava općinsku računicu tportalu načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević, a svoj je način rada prvo ispričao Jutarnjem listu. 

On je volonter i prima mjesečnu naknadu u visini od 5000 kuna, a plaće se odrekao, kaže, u korist demografskih mjera. Dosadašnja načelnička plaća iznosila je 16.800 kuna. Smanjena je također pročelnička plaća, s 10.500 na 7500 kuna. Ova slavonska općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji obuhvaća Ivankovo, Retkovce i Prkovce, u kojima živi nešto više od osam tisuća stanovnika. Planirani proračun za ovu godinu iznosi im 24,5 milijuna kuna, od čega će na plaće zaposlenih potrošiti ukupno 1,3 milijuna kuna.

'Općina je do sada brojala 11 zaposlenih, od kojih su četiri bila komunalna djelatnika. Kada smo otvorili komunalno poduzeće, sporazumno smo ih prebacili tamo i oslobodili mjesta. Dosadašnja sistematizacija nije dala dobar odgovor. Opet smo ostali na razini upravnog odjela, ali smo uveli tri odsjeka. Išli smo na maksimum kako bismo mogli ubuduće otvoriti 14 radnih mjesta, ali ćemo ih u ovom trenutku popuniti 10', objašnjava princip rada ovaj načelnik koji je na proteklim lokalnim izborima sa svojom nezavisnom listom osvojio 60,86 posto glasova i pobijedio HDZ-ova Branka Galića u utrci za sedmi mandat.

Miličević se angažirao, kako je tada rekao, jer je osjetio da se kreću prema jednoumlju, bez gospodarskih rezultata i iskazane želje za iskorak.

'Idemo sustavno, na način da smo zadržali neke djelatnike koji zadovoljavaju stručnom spremom prema novom pravilniku, a odlaze komunalni djelatnici koji se ne uklapaju, i sada primamo šest novih te ćemo načelno zadovoljiti sve naše potrebe', kaže ovaj diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije, umirovljeni brigadir HV-a i nositelj šest državnih odlikovanja za zasluge u ratu.

Putem natječaja u Ivankovu traže od tajnika načelnika, koji treba primati i otpremati poštu, objavljivati na službenim internetskim stranicama općine i savjetovati se s javnošću, preko komunalnog redara, do upravnog pravnika, dva ekonomista i građevinara. Osnovica za obračun plaće iznosi 3500 kuna u bruto iznosu.

U Ivankovu zasad neće zaposliti energetičara iako za to radno mjesto stvaraju predispozicije jer trebaju, po Miličeviću, imati stručnjaka s obzirom na nove uvjete i zakone koji ih vežu za praćenje energetske učinkovitosti.

'Radim s ekipom ljudi koja prije svega mora imati znanje jer bez toga nećemo moći dati odgovor. Primjerice, djelatnik koji je završio poljoprivredu izdavao je upravna rješenja koja nisu sukladna određenim normama i jednostavno taj posao moramo vratiti struci, upravnom pravniku', dodaje ovaj slavonski načelnik, šokiran time što Ivankovo u zadnjih osam godina nije povuklo ni kune iz fondova EU-a.

Od promjene vlasti u Ivankovu je stiglo osam milijuna kuna europskog novca, a ovih dana prijavili su još tri projekta vrijedna isto toliko.

'Proračun za 2018. planiran je prvi put na 24 do 25 milijuna kuna. To su sve neki inputi koji su me vodili da napravim iskorak. Ovdje radim volonterski i jedina mi je želja da nakon 30 godina rada u državnoj upravi svoja znanja i iskustva pretočim u bolje uvjete za kvalitetniji život mještana jer nam je interes zadržati ih', poručuje on.