ZNAO JE GDJE TREBA BITI

Slavio pobjedu Kukuriku koalicije pa postao šef Agencije za investicije

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 02.08.2012 14:38
  • Objavljeno 02.08.2012 u 12:09
Damir Novinić

Damir Novinić

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breintelfeld /tportal.hr

Vlada RH je na današnjoj sjednici imenovala je Damira Novinića ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost, koja je osnovana početkom godine. Novinić je na toj poziciji zamijenio Zdenka Lučića, a do prije nekoliko tjedana bio je ravnatelj HTV-a

Riječ je o diplomiranom ekonomistu rođenom 1969. godine koji trenutno piše doktorat na poslijediplomskom studiju poslovnog upravljanja na Henley Management Collegeu u Londonu

U fokus javnosti Novinić je došao potkraj 2008. godine kada je na Prisavlje iz tvrtke Jadran invest stigao bez javnog natječaja i bio postavljen na mjesto pomoćnika ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove.

U nešto manje od četiri godine na HRT-u promijenio je tri pozicije. Nakon što je bio desna ruka ravnatelju HTV-a Blagi Markoti postao je direktor proizvodnje, a posljednji period proveo je na poziciji ravnatelja HTV-a. U veljači 2010. godine Novinić je istaknuo i kandidaturu za glavnog ravnatelja HRT-a, ali unatoč tome što je ušao u uži izbor nije prošao.

Na Prisavlje je stigao po preporuci tadašnjeg potpredsjednika Programskog vijeća HRT-a Siniše Grgića, kojeg je pak Saboru za člana PV-a predložio glavni tajnik Europskog doma Mislav Stipić, današnji direktor proizvodnje na HRT-u. Novinić je u to vrijeme bio predsjednik Središnjeg odbora Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma u Zagrebu.

Zajedno su sva trojica, zajedno s Darinkom Bagom i Antom Babićem, bivšim ekonomskim savjetnikom premijera Ive Sanadera, osnivači udruge Hrvatski izvoznici.

I Novinić i Stipić bivši su članovi HSLS-a i danas gaje dobre odnose s predsjednikom te stranke Darinkom Kosorom.

Kada nije prošao na natječaju za glavnog ravnatelja Prisavlja Novinić je, zbog turbulentne situacije na HRT-u, sreću odlučio potražiti u Zagrebačkom holdingu (ZGH), gdje je imenovan za člana Uprave. Međutim, tamo se zadržao svega nekoliko mjeseci.

Brz odlazak iz ZGH-a liberali su pravdali neslaganjem s predsjednikom Uprave ZGH-a Ivom Čovićem, ali istinu njegova odlaska razotkrio je tadašnji član Nadzornog odbora Josip Kregar. Prema njegovim riječima, Novinić je pristao na smanjenje neto plaće za deset posto, na iznos oko 17 tisuća kuna, ali je tražio brojne povlastice kojima bi to nadoknadio.

Između ostalog tražio je šest do devet mjesečnih plaća otpremnine koje bi se isplaćivale bez obzira tko raskida ugovor, mjesec dana godišnjeg plus tjedan dana slobodnog, te policu osiguranja od oko tri tisuće kuna godišnje, a mediji su špekulirali da je tražio i osobnog vozača 24 sata na dan i osobnu zaštitu.

Nakon kratke epizode u ZGH-u Novinić se vratio na HRT s kojeg, kasnije se ispostavilo, nikad nije ni otišao jer na Prisavlju bio u neprekidnom radnom odnosu.

U CV-u mu stoji i da je prije kratke epizode u Jadran investu i dolaska na HRT bio direktor u Pastor inženjeringu i član Uprave Pastor grupe, tvrtke u vlasništvu Ivana Domagoja Miloševića, bivšeg potpredsjednika Vlade u eri HDZ-a.

Nakon epizode u HSLS-u Novinić je očito namirisao da u Hrvatskoj slijede političke promjene pa ga je objektiv kamere tportal.hr snimio na proslavi pobjede Kukuriku koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti iako tamo, prema Etičkom kodeksu HRT-a, nije smio biti.

No sankcije za to nije snosio. U posljednjim promjenama na javnom RTV servisu Novinić se spominjao kao kadar Radimira Čačića za mjesto v. d. glavnog ravnatelja HRT-a zbog čega je, navodno, potpredsjednik Vlade napravio scenu među HNS-ovcima.

Sam Novinić izjavio je da nestranačka osoba, da je u politici bio kratko te da mu je drago što se na natječaj za ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost javio prije nego što je izabran v. d. glavnog ravnatelja HRT-a jer je na taj način demantirao da je Čačićev kadar.

No, kako kaže istočnjačka mudrost, 'pametan čovjek uvijek ima opciju, a mudar ima dvije'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi