SULUDI TROŠKOVI U OSIJEKU

Slavine na baterije u dvorani Gradski vrt

24.05.2010 u 11:54

Bionic
Reading

Automatske slavine u sanitarnim čvorovima Nastavno-sportske dvorane Gradski vrt u Osijeku napajaju se strujom iz baterija umjesto da su spojene na električne instalacije objekta. Svakoj slavini su potrebne čak četiri baterije od 9 volti za rad pa zamjena 612 baterija u 153 sanitarna čvora stoji između 15 i 20 tisuća kuna, saznaje tportal

Troškove te nerazumne odluke projektanta ili izvođača radova snosi poduzeće Sportski objekti d.o.o. u vlasništvu Grada Osijeka, odnosno građana Osijeka.

Nakon otvaranja dvorane krajem 2008. godine, slavine u svlačionicama radile su na baterije, što je proizvodilo višestruko veće troškove od sadašnjih. Sportski objekti zato su morali o svom trošku pozvati majstore da barem u svlačionicama ugrade transformatore i tako omoguće napajanje izravno strujom iz instalacija. 'Radi se o nepotrebnom trošku', potvrdio nam je upravitelj dvorane Oto Živkić

Dvorana od otvorenja pokazuje brojne znakove nemarne izrade, a državu, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, stajala je 180 milijuna kuna.

Krov prokišnjava

Prvo atletičari nisu mogli koristiti atletsku stazu zbog loše izvedbe podloge, krov je i ovog proljeća prokišnjavao, a nedostaci su naknadno uklanjani i na električnim instalacijama.

Umjesto fontane na ulazu, u rupi ispod svojevrsne arhitektonsko-umjetničke instalacije u obliku horizontalno ispružene divovske opruge nakuplja se kišnica i smeće koje, na ljetnom suncu, često smrdi. 'Morali smo kupiti pumpu i nakon svake kiše ispumpati vodu iz te rupe jer fontana nije postavljena iako je predviđena u projektu', kaže Živkić.

Komentar loše izvedbe dvorane danas nismo mogli dobiti od direktora Osijek-Koteksa Drage Tadića jer je, kažu u tvrtki, otputovao. No mediji su već objavili da fontane neće biti dok ne završi sudski spor jer je Osijek-Koteks tužio Grad Osijek.

Fontana od 4,1 milijun kuna

Krešimir Bubalo

Tadić se poziva na dogovor s bivšom gradskom vlasti na čelu s HSP-om i Antom Đapićem, s kojom je, navodno, dogovorena izgradnja fontane u vrijednosti 4,1 milijun kuna. Nakon preuzimanja vlasti gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) odbio je platiti taj novac Osijek-Koteksu jer nikakav ugovor između Grada i jedne od najvećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj nikada nije sklopljen.

Tportal je već pisao o tome da su radovi na uređenju okoliša oko dvorane Gradski vrt naručeni od Osijek-Koteksa za vrijeme bivše HSP-ove vlasti bez javnog natječaja, bez projektne dokumentacije i bez ugovora.