pokušali prijeći granicu

Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migracije: Gorska služba BiH spašavala migrante koji su upali u jamu na Plješivici

11.05.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Gorska služba spašavanja (GSS) u BiH intervenirala je u noći s nedjelje na ponedjeljak kako bi spasili ilegalne migrante koji su u pokušaju prijelaza granice upali u jamu na Plješivici, a Granična policija BiH upozorava da se s padom epidemije opet pokreće migrantski val

Jedanaest migranata u noćnim je satima pokušalo zapadno od Bihaća ilegalno prijeći iz BiH u Hrvatsku, no nakon što su ih opazili pripadnici Granične policije BiH dali su se u bijeg i pritom upali u jamu duboku dvanaest metara. Granični su policajci nakon toga alarmirali bihaćku postaju GSS-a, a spasioci su brzo stigli no zbog zahtjevnog terena morali su koristiti alpinističke vještine i konopcima izvlačiti migrante iz jame. Nitko od migranata koji su spašeni nije životno ugrožen, no većina ih ima površinske ozljede na tijelu nastale pri padu u jamu.

Svi su prebačeni u bihaćku bolnicu kako bi im se tamo pružila prva pomoć. Granična policija BiH upozorila je kako je to dokaz da je sa slabljenjem pandmije koronavirusa pokrenut i novi val migranata. Policija je također potvrdila kako je druga, još veća skupina ilegalnih migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo. Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffman kazao je Hini kako je na tom područu tijekom noći zaustavljena skupina u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a sedam iz Afganistana.

Na istom tom području granični policajci spriječili su u ponedjeljak ujutro još jednu skupinu, u kojoj je bilo osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku. "Očevidno je kako je slabljenje pandemije potaknulo migrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice", kazao je Hoffman. Pojasnio je kako stanje dodatno komplicira nedavna uspostava novog prihvatnog centra za smještaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara udaljenog od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu. Taj se kamp nalazi blizu granice, a zbog te činjenice zabrinutost je iskazala i Uprava granične policije MUP-a Hrvatske, kazao je Hoffman.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, sada boravi do devet tisuća ilegalnih migranata, a  njih dvije trećine je smješteno na područu Unsko-sanske županije. U vrijeme eskalacije pandemije prouzročene koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, no Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je upozoravalo kako bi se takvo stanje moglo promijeniti s dolaskom proljeća. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ocijenio je kako bi se novi migrantski val mogao uskoro pokrenuti, što bi u Bosnu i Hercegovinu dovelo još najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Europske unije.