najveća karantena

Indijske vlasti sprječavaju migrantskim radnicima povratak doma

06.05.2020 u 20:08

Bionic
Reading

Jedna indijska savezna država u srijedu je otkazala vlakove za radnike migrante kako bi se mogli nastaviti građevinski radovi, a mnogi su taj potez prozvali poticanjem prisilnog rada

Vlasti relativno bogate Karnatake otkazale su 10 vlakova za migrante nakon što ih je šef te južne savezne države pozvao da ostanu i istaknuo kako se građevinski radovi koji su zaustavljeni zbog koronavirusa nastavljaju.

Mnogi od 100 milijuna migrantskih radnika ostali su bez hrane, skloništa ili prihoda kad je indijska vlada krajem ožujka naredila najveću karantenu na svijetu kako bi zaustavila širenje virusa u toj državi od 1,3 milijarde stanovnika.

Neki su na put krenuli pješke, a ostali se nadali da će se vratiti u svoj kraj specijalnim autobusima i vlakovima koje vlada organizira od prošlog tjedna.

„Registrirali smo se u lokalnoj policijskoj stanici, obećana nam je karta za vlak, a sad je odjednom sve otkazano“, kazao je 22-godišnji električar Rakesh Kumar Yadav za Zakladu Thomson Reuters.

„Rekao sam svom poslodavcu da se neću vratiti na posao jer me strah zaraze. Sada samo želim ići kući“, dodao je Yadav, porijeklom iz istočne savezne države Bihar.

Čelnik sindikata građevinara Karnatake kritizirao je lokalne vlasti, naglasivši da su radnici ostavljeni bez sigurnosnih garancija te da su im odgođene isplate plaća.

„Okolnosti su takve da ljudi žele biti s svojim obiteljima, a otkazivanjem vlakova ih vlada tjera da ostanu i rade“, rekao je N.P. Samy, dodavši kako je zabrinutost radnika oko sigurnosti opravdana.