I NA SPLITSKOJ PJACI

'Skupovi razuma' za podršku zdravstvenom odgoju

11.01.2013 u 08:37

Bionic
Reading

Nakon, najblaže rečeno, agresivne kampanje hrvatskog klera i djelovanja na rubu zakona u jednoj sekularnoj državi, očekivano je došlo do reakcije građanskih udruga koje ne dijele mišljenje Katoličke crkve, pa je za iduću srijedu u više gradova u Hrvatskoj najavljeno istovremeno organiziranje i održavanje skupova podrške zdravstvenom odgoju

Među brojnim gradovima, jedan od većih skupova planiran je za srijedu, 16. siječnja, u 18 sati na Pjaci u Splitu gdje će se, u organizaciji inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj i Koordinacije za sekularnu Hrvatsku održati mirno javno okupljanje pod nazivom Splitski skup razuma. Građane koji se odluče doći na skup organizatori mole da ponesu neuvredljive transparente kojima će izraziti svoje mišljenje.

Organizatori navode da je povod za organizaciju skupa prije svega davanje javne potpore Vladi Republike Hrvatske u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja, ustavnih vrijednosti i ljudskih prava.

'Smatramo da u sekularnoj državi, kakva je po svom Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poštujući suvremena znanstvena dostignuća, ustavna i ljudska prava koja su po svojoj definiciji sekularna', navodi se u proglasu organizatora.

'Također, skup ima za cilj poručiti javnosti, građanima i Vladi da se protivi miješanju Katoličke crkve u javni obrazovni sustav RH. Svjedoci smo pokušaja Katoličke crkve i njoj bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Republika Hrvatska obavezala čuvati svojim Ustavom i brojnim međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima', poručuju organizatori.

Organizatori skupa nadalje tvrde da se s roditeljima i čitavom javnosti vrlo grubo i lažnim argumentima manipulira u cilju pritiska na Vladu RH kako bi odustala od uvođenja sekularnog i na činjenicama zasnovanog zdravstvenog odgoja.

'Manipulira se i jednim dijelom vjernika čije mišljenje navodno zastupa Katolička crkva i ine udruge, a bez da su ih ikad za to isto mišljenje uopće pitali. Zbog nedobronamjerne kampanje koja poziva na rušenje struke, obrazovnog sustava RH i ustavne sekularnosti RH svi građani se pozivaju na Splitski skup razuma', stoji na kraju poziva.

Uz navedene organizatore, suorganizatori u Splitu su više civilnih i građanskih udruga: Domine Split, Centar za pokret Split, Uzgon Split, udruga David, Građanska akcija i volonteri Split Pridea. Supotpisnici inicijative na nivou Hrvatske su Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, Eko Zadar, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za građansku hrabrost, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, Protagora, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Autonomna ženska kuća Zagreb, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske (CroMSIC), Udruga za razvoj civilnog društva SMART i Zeleni Dalmacije.